2016. december 15. 09:55

Palackposta (a film)

A Palackposta egyszer nézős film, de hát melyik krimi nem az? Egyszer, unalmas téli estére jó. De ne várj sokat tőle, se sztorira, se színészi játékra, se izgalomra.

A családban Zsófi a nagy krimi rajongó, legalább annyira, amennyire én sci-fi vagy történelmi regény témában elfogult vagyok. Így aztán nem véletlen, hogy rákapott a skandináv krimi hullámra.

A film alapjául szolgáló könyvet (szintén Palackposta) ő sem olvasta, azt mondta a krimi szeretete ellenére vagy filmen nézi vagy könyvben olvassa el. Én meg végképp nem olvastam el, számomra a krimi műfaja Poirot-Marple-Columbo vonalon mozog. (A True Detective első évada üdítő kivétel volt.) A skandináv krimi meg még a szokásosnál is sablonosabbnak tűnik, már az alapján, amennyit találkoztam vele. Mindegy, lényeg, a lényeg a krimi nem igazán a műfajom.

A Palackposta ráadásul nem is volt egy túl jó sztori. A címadó tárgy volt az egyetlen eredeti ötlet benne, ez vezeti nyomra a rendőröket, ezu indítja a nyomozást. Nem akarnék spoileres lenni, a története ék-egyszerű volt, sehol egy mellékszál, félrevezető nyomok. Igazából nincs is nagyon mit elárulni, mert az első pillanattól egyértelmű, hogy ki a gonosztevő, inkább az adja az izgalmat, hogy sikerül-e időben megállítani.

A két főszereplő nem volt rossz, az egyik persze szenvedélybeteg, a másik meg arab, neki is kellett valami hendikep, ugye. Ez súlyosan jött elő a nagyon keresztény hátterű sztoriban, persze. Lehet, hogy nem a trilógia utolsó darabjával kellett volna kezdeni, persze, és akkor jobban ismernénk a két főszereplő karakterét is. Mea culpa.

Piszok zavaró volt viszont, hogy a szülők, akiknek eltűnik a gyerekük nem fordulnak a rendőrséghez. Sőt, mintha előre látnák az eseményeket, de lehajtott fejű baromként ballagnak csendesen a vágóhídra. Azt gondolom, hogy nincs az a vallási fanatizmus, ami ezt így tűri. Vagy ha mégis van, akkor azt a vallást nagyon gyorsan be kell tiltani. A helyzeten kicsit javított az Anya figurája, de így is érthetetlen volt a viselkedésük.

A Palackposta egyszer nézős film, de hát melyik krimi nem az? Egyszer, unalmas téli estére jó. De ne várj sokat tőle, se sztorira, se színészi játékra, se izgalomra.