2022. június 21. 20:31

Kegyelmes Főispán úr

Újra főispánok járják a vármegyéket, ideje lesz elővenni a megszólítások listáját is és tanulmányozni a régi/új világot.

Pár éve a tulajdonosa lettem a családi nyaraló felének, amit még a dédapám építtetett. Nagy múltja van az épületnek és a pakoláskor az egyik asztalból előkerültek a házhoz tartozó régi iratok. Tudtam, tudtuk, hogy ott vannak, de addig az egész nem érdekelt. Az egész napi festés után elég fáradtan kezdtem el nézegetni a megsárgult lapokat, amin a ceruza és tinta erősen megfakult. Szép, dőlt betűs írások voltak, amik a telek körüli jogvita részleteit tartalmazták. Levelek, hivatalos iratok, beadványok.

A családi sztori miatt is érdekes volt nekem, de elborzasztott és egyben perverz kíváncsiságot keltett bennem az egésznek a stílusa. A miliő átsütött a szövegből. A Tekintetes és Méltóságos Urak csak úgy sorjáztak az egyébként elég ambivalens sztoriban. Azzal tettem el – gondosan ugyanabba az asztalba az iratokat, ahol az elmúlt 80+ évet töltötték – hogy ritka szar egy világ lehetett az, amiben ez volt a normális.

„A javaslat az érintett ágazati törvényekben a kormánymegbízott elnevezését – a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében – főispánra módosítja.”

Holnaptól újra köztünk jár ez a fajta szemléletű világ, még csak formálisan. Ispánok és ha minden igaz vármegyék lesznek körülöttünk. Nem sok választ el attól, hogy egy törvény értelmében a hivatalos levelet, netán az irodai emaileket a Nagyságos X Y Úr megszólítással kell majd kezdeni. És mehet ez tovább is, ma még közmunkás: holnap cseléd?
Egy biztos: itt bármi megtörténhet.

Horty kormányzó: Nagyméltóságú Vitéz Nagybányai Horthy Miklós,
Excellenciás: magasrangú főurak és püspökök,
Kegyelmes : főurak, országgyűlési képviselők,
Méltóságos : gyárigazgatók,magasrangú tisztviselők, földbirtokosok,
Tekintetes: államtól kapott cím diplomával rendelkező civileknek,
Nemzetes: katonák a Vitéz címet viselők,
Nagyságos: középosztálybeliek,iparosok.

forrás: LŐRINCI MAGAZIN