2024. január 6. 10:38

Legyen-e új cenzus a választásokra?

A mainapság nem meglepő a választások előtt rövid idővel remek reform javaslatokkal előállni. Sőt! Mivel Magyarország a lehetőségek hazája ezek életbe is tudnak lépni, szóval a társalgás közben sokszor felmerülő igény a cenzus újragondolására sem tűnik lehetetlennek.

Magára valamit adó demokrata persze elborzad a gondolatra, hogy megváltoztassuk a szavazáshoz való jogot, semmi korlátozás! Pedig korlátozás most is van, tizennyolc évesnek kell lenned (meg később még kiderül ez az). Onnantól nagykorú vagy, teljes jogú tagja a társadalomnak. Persze ez is billegős érv, mert tizenhat évesen már dolgozhatsz, tehát elméletileg önfentartó lehetsz, akkor miért nem szavazhatsz? (És akkor ne feledkezzünk meg a szavazási jogból egyéb érvek miatt kizárt állampolgárokról, mint bűntetett előélet, gyámság, stb.) Egyszóval: cenzus van most is.

Oké, de a kérdés az, hogy nem lehetne-e másmilyen?

Lehetne. És szerintem teljesen rendben van, ha erről beszélünk. Úgy általában mindenről kéne beszélnünk közösen, ez lenne a demokrácia lényege. A cenzus megváltoztatását nyugodtan fel lehetne vetni, társadalmi párbeszédet folytatni róla nem ördögtől való. Ha esetleg ebből az derülne ki, hogy igény az volna, akkor lehetne egy népszavazást tartani az egyes opciókról. Aztán, ahogy Fülig Jimmy mondaná: lehet is pikkelyezni a törvényt.

Magyarországon egyébként rengeteg különböző cenzus volt törvényben, még olyat is találni, amit meghoztak, de sosem volt az alapján választás. Ha érdekel a téme érdemes átfutni ezt a töri blogos összefoglalót az 1848-1945 közötti változásokról: Választójog és országgyűlések 1848 és 1945 között. Érdemes megfigyelni, hogy mi alapján rendszereződik a választójog:

  • nem
  • életkor
  • vagyoni helyzet
  • iskolázottság
  • nemzetiség

A jelenlegi választójog az életkorra fókuszál, ami mögött persze ott van, illetve inkább volt, hogy a köznevelés kötelező szakasza az Orbán kormányok előtt 18 év volt. Most már ez nem igaz, erre utaltam a bevezetőben is.

Általában az iskolázottság szokott felmerülni, egyszerűbben megfogalmazva: a hülyék ne szavazzanak már az én életemről! Na igen, de a hülyék kitétel nem egy igazán egzakt dolog. Mondjuk 8 általánoshoz (tehát nem vagy analfabéta) kötjük az már valami. És a tizennégy éves életkor is beesik helyből, mint minimum! Nyilván előfordulhat, hogy a hülyék, ugye nem 14 évesen végzik el az elemit, de ha 15-16 között, akkor attól még megáll a dolog és 16 évesen már vállalhat munkát is, elhagyhatja az iskolát, legfeljebb nem szavazhat, de az akkor az ő döntése.
Ha az érettségihez kötnénk az feljebb rúgná a lécet bőven. Minimum 18 év, nem alapfokú ismeretek (jobb esteben). Egész jól hangzik, de ehhez biztosítani kéne az egyforma tanuláshoz való jogot az országban, ami sosem történt meg igazából, tehát borzasztóan egyenlőtlen és igazságtalan lenne.
A diplomához kötött választójog meg olyan messze vinne, amennyit most nem is akarok gépelni.

A másik sokszor felmerülő verzió a vagyoni helyzet alapján adott választójog. Ez korábban a nemesség jogait védte a mai időkre az adózással lehet a legjobban átfordítani. A legegyszerűbb, hogy legyél rendszeres adófizető állampolgár. Ez elég egyértelmű (pontosítani kell persze az időintervallumot, megegyezni olyanokban, mint munkanélküli időszak, satöbbi). A jelenlegi választási rendszerünk ezzel olyannyira nem törődik, hogy nemzetiségi alapon olyanok is szavazhatnak az országban akik máshol élnek, más ország állampolgárai is. De ez egy elég extrém eset, viszont nemzetiségi alapon ki lehetne szedni szavazókat a keretből (cigány, német, zsidó, szerb, stb.). Van is ilyen, a nemzetiségek küldenek egy darab díszpintyet az országgyűlésbe akinek nincs igazán semmi haszna. Lehetne egyébként, mert Szlovéniában például a magyar nemzetiség egy darab képviselője vétó joggal rendelkezik az olyan törvényalkotásban, ami érinti az általa képviselteket. Hogy jó-e ez azt nem ítélem meg, de van és működik a szomszédban. (További érdekes cikk még a Mércén megjelent írás 2017-18-ból, ha a levezető ökörség előtt még olvasnál értelmeset, akkor ajánlom.)

Mondom az én verziómat

A választásokkor és hírek olvasásakor bennem is fel-felhorgad, hogy jó lenne ezzel kezdeni valamit. Igazából sohasem hosszan és sohasem gondolom, hogy lenne értelme megváltoztatni bármilyen irányban a választójogot, hiszen mindegyik csak egy megállapodás. A jelenlegi elég tág, ami jó a demokráciának, az eredménye meg jól kifejezi a magyar társadalom érettségét, elmebeli állapotát, ergo működik.

De ha lehetne ötletelni én azt hiszem megtaláltam a tökéletes cenzust! Mindenki, aki létre tud hozni egy képletezett, több évet kezelő háztartási kiadásokat (extra pontért bevételeket) kezelő excel táblát (rezsiexcel) önmaga, na az szavazhasson! Ez megkövetel egyfajta IQ-t, egyfajta képzettséget és megmutatja, hogy az adott személy képes előre tervezni az életével ami a felnőtt lét egyik alappillére. Hogy ezt nyolc, tizennégy vagy harmincöt évesen éri el az mindegy. Ezt támogatnám. 🙂