2022. február 4. 14:21

Az elveszett lány (The Lost Daughter)

Az Elveszett lány nekem nem igazán tetszett, miközben minden adott volt hozzá, hogy jó legyen.

Napok teltek el mióta megnéztük a filmet, de sokszor eszembe jutott. Volt benne valami nagyon vonzó hangulat, amitől nosztalgiám támadt a kilencvenes évek európai művész mozija irányába, de közben hosszúnak és megokolatlannak is tűnt. Ezen az analógián maradva a művészfilmek gyakran lassúak és akár hosszúnak is tűnhetnek, de (ha jók) erre csak akkor jössz rá, amikor felállsz a székedből a moziban és az órádra nézel. Hosszú, de nem zökkensz ki. Az elveszett lány viszont úgy volt 2 óra és egy perces, hogy közben megnyomtam a távirányítót és megnéztem mennyi van még hátra belőle.

Szoktam azon puffogni, hogy elfelejtettek vágni a mai rendezők, de itt nem ez volt a baj, a történet, ami nagyon lassan poroszkált előre (és ugrált vissza folyton a múltba) valójában feszes volt, nem nagyon találni olyan perceket benne, amiknek ne lett volna értelme. A mondandója volt kevés, azt hiszem.

Ed Harris és Olivia Colman az Elveszett lány című filmben

Ed Harris és Olivia Colman az Elveszett lány című filmben

Nem olvastam az alapjául szolgáló könyvet, de a mozi verzió arról szólt, hogy a gyereknevelés nem az a rózsaszín felhőkön ugráló boldogság, mint aminek általában tartják. Sok lemondással és önfeladással jár. Ezt papíron mindenki tudja, de a film nagyon csak a negatív részre fókuszált, amitől egy nyomorpornóvá vált az egész. Vannak emberek, akiknek ez biztosan ilyen, sőt még a saját családomban is ismerek olyat, aki hasonlóan a főhőshöz egyszerűen faképnél hagyta a saját gyerekeit. Nem vagyunk egyformák.

Az, hogy nekem ez elképzelhetetlen lenne nem jelenti, hogy ne érezném át az Olivia Colman által (tényleg parádésan) alakított főhős nyomorát. És ez volt a film legjobb része: ahogy szenvedett attól, hogy anyaként nem jól funkcionált. Csak hol maradt a feloldás? Akár valami tragédia, akár egy bármilyen katarzis hiányzott a film végéről. Például ha nem száll ki az autóból az utolsó jelenetben az egy lezárás lehetett volna. Sajnos ezzel adós maradt a rendező és így csak egy következmények nélküli, néhol gonoszságba hajló önmarcangolást láttunk két órában.

Egy teljesen elvesztegetett két órában.