2014. november 22. 18:59

Digitális gyereknevelés hat pontban

Hogyan lehetsz jó szülő a digitális korban? Hat támpont és pár plusz gondolat a digitális gyereknevelésről. Okoseszközök, internet, satöbbi.

Mostanában egyre jobban kedvelem a LinkedInt. A kapcsolati háló része kevésbé izgat, a Pulse viszont baromi jó. Mindenféle témában gyakorló, ettől kompetensnek tűnő emberek írásai, ömlesztve. Bár érdekesek a „celebek” (itt értsd: nagy cégek vezetői, véleményvezérek, stb) blogjai is, de a legjobb írásokat számomra teljesen ismeretlen emberek követik el. Nos a Pulse a forrása ennek a blognak is, ami a digitális világban ad tippeket a szülőknek. Azért fordítom le, mert több ismerős, akit érdekelne jelezte, hogy nem tud annyira angolul, hogy megértse.

Ne várjatok műfordítást, de a lényeg azért remélem megmarad.

 The 6 Steps To Good Digital Parenting – Stephen Balkam 

Én sokszor mondtam már, hogy milyen nehéz szülőnek lenni a digitális korban.

Rengeteg döntést kell meghozni, szoftverekről, eszközökről, alkalmazásokról és játékokról egyre korábban, hiszen az Amazon és társai már óvodás korúaknak is kínálnak tableteket. A szülők okostelefont vásárolnak ovis korú gyerekeknek. De létezik szobatisztaságra nevelő alkalmazás iPodra (kiegészítő állvánnyal). 

Ezek a dolgok elérik a gyerekeket még az iskolás éveik előtt. Utána érkezik a Minecraft, a Moshi Monsters és a Club Pinguin; akkor indul be az smsezés, különösen lányoknál, és jönnek az olyan kényes témák, mint a fotó és videómegosztás kérdése.

És amikor mindezeket megtanultad használni, akkor robban be az életetekbe a kamaszkor, a közösségi média hálózatokkal, mint a Facebook, Twitter, Instagram, nem is beszélve az olyan anonim alkalmazásokról, mint az Ask.fm, Secret és a YikYak. Rengeteg problémás kérdés merül fel, kezdve azzal, hogy ne töltsön túl sok időt online, jön a sexting, a cyberbullying, zaklatás, személyiség lopás…

[su_note note_color=”#554641″ text_color=”#FFFFFF” radius=”1″]

Itt tennék egy kis kitérőt, mert olyan fogalmakról ír Stephen, amik Magyarországon nem annyira közismertek, legalábbis ezeken a neveken biztos nem.

Sexting – Az angol sex és texting (smsezés) szavak összetétele, félmeztelen, vagy teljesen meztelen képek küldése a telefonodról a másik telefonjára, e-mail fiókjába.

Cyberbullying – virtuális kiközösítés. Ugyanaz, mint az iskolás-óvodás verzió csak a kibertérben.

[/su_note]

Mit tehetsz szülőként ilyenkor?

Sok év munkájának esszenciája az a hat – még így is nehéz – kihívás, amik köré leszűkítettem a problémát: ebben az állandóan változó, megújuló közegben, hogy lehetsz jó szülő. Pont olyan nehéz kihívás, mint a szülő-lét maga, és ebben sem tudsz tökéletes lenni, maximum elég jó.

1) Beszélgess a gyerekeddel

Egyszerűnek hangzik, de ez a legalapvetőbb eszköze a szülőnek. A jó szülő állandóan nyitott és párbeszédre kész a gyerekkel. Beszélj gyakran és beszélj idejekorán! Ne úgy, ahogy a „gólya hozza a gyereket”. Legyen egy folyamatos, a gyerek igényeivel együtt fejlődő párbeszéd, ami támogatja és átsegíti a növekedés szakaszain. Maradj nyugodt, nyílt és közvetlen. De folyamatosan kommunikálj.

2) Képezd magad

Talán ez az első olyan technológiai fejlődés az emberiség történetében, ahol a gyerekek vezetik a felnőtteket. Megalázó lehet, amikor a 7 éves gyerek oktat ki, hogyan tölts fel a videót, vagy a tini lányod forgatja a szemét miközben megpróbálod megtanulni a Pandora használatát. Szerencsére az Internet tele van tippekkel, útmutatókkal, segítséggel. Ha kétségeid vannak valamilyen témában csak írd be a kedvenc keresődbe és több találatot is kapsz, mint amennyire szükséged lehet.

[su_service title=”Csatlakozz a Facebookon!” icon=”icon: facebook-square” icon_color=”#544741″]

[/su_service]

3) Használd a szülői felügyeletet

Az Internet tele van olyan tartalommal, amibe nem szeretnéd, ha belebotlana a gyereked. Gyakorlatilag minden operációs rendszerhez, telefonhoz, játék platformhoz létezik ingyenes vagy filléres Szülői felügyelet program, ami megvédi a gyerekeket a digitális világ felfedezése közben. Ahogy a gyerekeid nőnek tágulnak a határok is, változtatni kell az felügyeleti eszközökön is. Képbe kerülnek és egyre fontosabbak lesznek a határidők, például, hogy visszafogd a kemény smsezést az iskolában vagy késő éjszaka a haverokkal.

4) Alapszabályok és szankciók

Sok szülőnek elképzelése sincsen, hogy hol kéne kezdenie a szabályok meghatározását, amik kijelölik a csemete digitális világának a határait. Kezdheted alapvető házi szabályok alkalmazásával (étkezésnél nincs semmilyen digitális eszköz, éjszakára kikapcsolod a telefont, stb.), de találsz ötleteket és segítséget a neten bőven. Egy a fontos, ha meghoztál egy szabályt, akkor azt mindig kérd számon! A gyerekeknek tudniuk kell, hogy elvesztik az online jogosultságaikat, ha átlépik a szabályokat. De ehhez fontos az is, hogy előre tisztázott legyen a büntetés, ne akkor találd ki, hogy mit veszít mikor már helyzet van!

5) Barátkozz, kövess, de ne csendőrködj

Amikor egy tini 13 évesen elindítja a Facebook fiókját gondoskodj róla, hogy Te legyél az első barátja. Kövesd  a gyerekedet a Twitteren és a YouTubeon, napi szinten szólj hozzá a tevékenységéhez, de ne vidd túlzásba, így megmarad a kapcsolatod vele mikor belecsobban a közösségi média világába. Figyelj rá, hogy a beszélgetés, a digitális interakciók ne menjenek át szülői kémkedésbe. Add meg neki a lehetőséget, hogy kitágíthassa a kereteit és megismerkedjen az (egészséges mértékű) kockázatokkal is. A legfontosabb, hogy a közetetek levő bizalmat tovább építsd az új környezetben is.

[su_service title=”Iratkozz fel értesítőre!” icon=”icon: envelope-square” icon_color=”#544741″]

Az alábbi űrlap kitöltésével feliratkozhatsz az azonnali bejegyzés értesítőre, vagy a heti hírlevélre!

[wysija_form id=”1″]

[/su_service]

6) Közös élmények

Vigyázz rá, hogy az online életetek ne csak a szabályokról és a következményekről szóljanak. Töltsetek el együtt időt a virtuális térben, játszatok, tanuljatok, szórakozzatok közösen. Tanulj a gyerekedtől, ismerd meg a világot az ő szemüvegén keresztül. A közösen eltöltött idő alatt megismerheti a te véleményedet.

+1: legyél jó példakép

A gyerektől megkövetelteket tartsd be te is. Ne telefonálj az asztalnál, ne írj egy gyors sms-t vezetés közben. A gyerekek sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a látott viselkedésmodelleknek, mint a hallottaknak.

Bár Magyarországon kicsit szűkebb a digitális piac, mint Washington D.C.-ben, ahol a fenti sorok írója él, de én azt látom a közösségi médiában barangolva, hogy a legfiatalabb korosztályok internet fogyasztási szokásai már nem különböznek a tengerentúli társaikétól. A Twitter, a YouTube tele van velük, míg a harmincasok, de a tini korból épp kinövők is jóformán a Facebookot ismerik csak. Épp ezért gondolom, hogy minden szülőnek alaposan el kell gondolkodnia a fentieken és összekapni magát:

Ha kiengeded a tini (vagy kisebb) gyerekedet a netre felügyelet nélkül, akkor semmivel nem vagy felelőtlenebb, mintha éjszaka az utcára csapnád ki. És ezt nem menti az se, ha Te nem értesz a dologhoz.

Fotó: Jekaterina Nikitina / Getty Images