Ki a felelős? – Tényleg van generációs ellentét a választók között?

A másik – számomra rendkívül zavaró – mögöttes gondolat ezek mögött a kirohanások mögött az, hogy az idősebb és középkorú generációk direkt kicsesznek a fiatalabbakkal. Ezt most tényleg komolyan gondolja bárki? Azért szavaztak Trumpra meg a Brexitre, hogy a gyerekeiknek, unokáiknak és dédunokáiknak szörnyű, nyomorúságos életük legyen egy rosszabb világban.

Egyébként én se örülök egyik döntésnek sem, de olcsó megúszásnak érzem, hogy rányomjuk a másik generációkra azt, amit közösen szúrtunk el. Ugyanis a fenti ábrán is világosan látszik, hogy az amerikai fiatalok igenis szavazhattak volna nagyobb arányban is a demokratákra, ha aktíva(bba)k lettek volna. De ellentétben az ócsárolt korosztállyal a 18-29 és a 30-44 közöttieknél 8% nem is válaszolt vagy nem illeszkedő választ adott. Dobd hozzá ezt a 16%-ot az eredményhez (tudom, önkényes, de ez az egész az) és számolj úgy egyet. Ha ehhez még hozzáveszed az USA korfát, akkor az is látszik, hogy szép, egészséges és kiegyenlített eloszlással van dolgunk, ami szintén egyszerűsíti a matekot.

2016-ra aktuális koradatok, USA. Forrás: http://sur.ly/o/populationpyramid.net/AA000014
2016-ra aktuális koradatok, USA. Forrás: http://sur.ly/o/populationpyramid.net/AA000014

És mi a helyzet Magyarországon?

Amíg a fentieket írtam azon töprengtem vajon nálunk hogy áll a helyzet. Rövid Google használat után két képpel tudom összefoglalni a helyzetet, egyrészt a Závecz Research éves politikai párt támogatottságai adatait mentettem le nektek, másrészt a KSH adatbázisból egymás mellé tettem az aktuális korfánk kétféle szűrését (18-46 és 46-100+). Ez alapján azt látom, teljesen amatőr szemmel, hogy nálunk a pártok iránti elköteleződés elég gyatra, van stabilan több, mint 30%, aki nem tudja hova szavazzon vagy hogy akar-e szavazni (szörnyű!). A másik adat szerint a két korcsoport, akiket mostanság szembeállítanak egymással nálunk közel kiegyenlített (éljen Ratkó!).

Pártok támogatottsága 2016 - forrás: Závecz Research
Pártok támogatottsága 2016 – forrás: Závecz Research

 

Magyar választók. 18-45 és 46-100 bontásban. Forrás: KSH
Magyar választók. 18-45 és 46-100 bontásban. Forrás: KSH

 

Szóval Magyarországon 2018-ban nagyon nehéz lesz egyértelműen rávarrni a Jobbik-Fidesz kormányt a magyar közép- és nyugdíjaskorúakra. De ez csak kis kitérő volt, végeredményben csak azt akarom mondani, hogy:

Veszélyes vizekre eveznek azok a felháborodott fiatalkorúak, akik most mérgesen vagdalkoznak az idősebb generációknál. Valószínűleg saját maguk se gondolják át, hogy milyen messzire vezet a vádaskodás és hogy mennyire nem… elegáns, amit és ahogy mondanak.

Szerző:

Őri András

38 éves webfejlesztő vagyok Budapestről. Két nevelendő gyerek büszke apukája és egy gyönyörű feleség szerencsés férje.