fotó: Getty Images

Miért kell nekem idegen nők mellét néznem?

A végén még be kell látnom, hogy igaza van a feleségemnek és prűd vagyok, de annyira utálom már a nyilvános szoptatás körüli hypeot, mint kevés mást.

Úgy általában elég undorítónak találom azt a bizniszt, ami ráül a szerencsétlen otthon ragadt nőkre és kismamává formálja őket. Uniformisként viselt hordókendő, kicsit megengedő hangnem a “pasikkal” szemben, szoptatás ovis korig. A Bezzeganyák. Félreértés ne essék, nálam kevesen tisztelhetik jobban a gyerekeket nevelő nőket, hatalmas meló és a legmonotonabb mind közül. Pont ezért tartom szomorúnak, hogy ebből divatot csinálnak.

Szóval meg volt ágyazva már ennek a Facebook eseménynek nálam:

szoptass-szabadon

Néztem, olvastam és eszembe jutott néhány, számomra zavaró pillanat, amikor szoptató nőket láttam. Igen, zavarba jöttem, nem tagadom. Magamból tudok kiindulni, de azt hiszem nem tévedek nagyot, ha úgy gondolom, hogy sokan mások is így vannak a kérdéssel, férfiak is nők is. A szoptatás lehet a világ legszebb aktusa két ember között, meghitt és jó, de a mondat elején van a lényeg: két ember közt. Az anyán és gyerekén kívül csak ritka az a helyzet, amikor szükség van mások jelenlétére. És azt gondolom, hogy az utcán, kávéházban vagy baráti társaságban ez nem odaillő.

Találkoztam olyannal, aki ezt normálisan kezelte, elvonult a gyerekkel egy kicsit, félrehúzódott és nem erőszakolta rá anyaságát a többiekre. De volt olyan eset is, amikor egy ismerősünk vendégségben volt nálunk, és amíg én a konyhába kimentem nekilátott szoptatni. Ahogy visszatértem a nappaliba gyakorlatilag fordultam is ki helyből.

Szóval itt van ez a szöveg, ahol bátorítanák a nőket, hogy ne féljenek a rosszalló tekintetektől. Bárhol útközben. Gratulálok az önzéshez!

Az ember igyekszik úgy élni, legalábbis én igyekszem, hogy ne zavarja a másikat. Hogy lehetőleg mindenki jól érezze magát. Ez néha kompromisszumokkal jár. Én elhiszem, hogy ez a legjobb módja egy baba táplálásának (pár hónapig), de ettől még lehet úgy csinálni, hogy az olyan prűd alakok, mint én, se érezzék magukat feszélyezve.

Higgyétek el, kedves Bárhol Szoptató Aktivisták, én is meghúzom magam egy csomó mindenben, amit szívesen tennék, de másokat zavarna. Ilyen a civilizált társadalom.

Címlapkép: Getty Images

Szerző:

Őri András

38 éves webfejlesztő vagyok Budapestről. Két nevelendő gyerek büszke apukája és egy gyönyörű feleség szerencsés férje.

11 thoughts on “Miért kell nekem idegen nők mellét néznem?”

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.