Temofeszt 2016

Az elmúlt években a munkám egyik legfontosabb része az éves Temofesztre készülés volt. Már a Creative Slave-en is írtam róla, de azóta is, minden évben fotózok és búsongok erről a vasútmodellező rendezvényről itt az oriandras.hu blogon is. Idén a Temofeszt már egyáltalán nem volt a munkám része, de érdekelt, hogy vajon milyen ha civilként mész oda, illetve tudtam, hogy Dávidnak tetszeni fog. Temofeszt 2016 részletei…

Esemény után egy héttel: Temofeszt szubjektív

Eddig minden évben volt céges blogolás a Temofesztről, ebből következően a saját blogom nem kapott igazán a témából. Idén a hagyományokkal szembe menve nem volt igény rá, hogy interjúk, tudósítások legyenek a VMC blogján. Így aztán idén ez a felület nyerte meg a témát. Nagyon őszinte és nagyon szubjektív beszámoló következik, képekkel.

Ez már legalább a harmadik Temofeszt volt, amin aktívan részt vettem, és általában nagyon élvezem az egészet. A munkatársakkal már hónapokkal előre készülünk, az egész online marketingünk az őszi kiállítás szezonra van kihegyezve.

A Temofeszt nagy, megkerülhetetlen, súlya van és résztvevőként a legjobb a vasútmodell kiállítások közül. Lehet, hogy vannak elitebb rendezvények, vagy jóval kockább összejövetelek, de lássuk be ezek a szempontok egy elenyészően kicsiny szubkultúrát érdekelnek csak, a többiek, akik nem vasútmodell-kockák a játékmozdonyokon kívül is akarnak valami szórakozást és ebben a Technikai Modellvasút Fesztivál egyértelműen a legjobb.

A szervezők is szívesen leültek nálunk, megittak egy kávét és kedélyesen elgorombáskodtunk egymással.
A szervezők is szívesen leültek nálunk, megittak egy kávét és kedélyesen elgorombáskodtunk egymással.

A Temofesztnek persze a legnagyobb húzása a helyszíne. Az egész fele, de megkockáztatom, hogy negyed olyan érdekes nem lenne, ha nem a Vasúttörténeti Park adna helyet rá. A Park, a Füstivel már önmagában is egy program. A régi mozdonyok, a gyerekbarát környezet, a programok teljesen családbarátok önmagukban is. Emellett október második hétvégéjén még egy csomó kisvonatot is megnézhetnek a látogatók.

A Vasúttörténeti Park fűtőháza megdöbbentően nagy és lenyűgöző épület.
A Vasúttörténeti Park fűtőháza megdöbbentően nagy és lenyűgöző épület.

Ennek persze megvan az a hátránya is, hogy idén, amikor az időjárás miatt a Park szórakozási lehetőségei szűkültek az egész rendezvény is érezhetően kevésbé sikerült. Egy éve, mikor lerohadt rólunk a rövidujjú ing is a vénasszonyok nyarában, elleptek minket a standunkon a látogatók. Idén mindig volt valaki, el voltunk foglalva, de félgőzzel is kiszolgáltuk mindenki igényét negyed akkora helyen.

(Lapozás után folytatom.)

Temofeszt: első nap (galériával)

Hajnali négy van, Dávid éppen túl van a hajnali cumisüvegen és amíg visszaalszik a tegnapi fotókat nézegetem. Kevesebb, mint 2 óra és kelhetek fel, hogy a Vasúttörténeti Parkba siessek.

Aggódva indultam a tegnapi napnak, de alapvetően jól sikerült. Nem volt nagy tömeg, de egész nap volt munka, építették a modell-házakat a látogatók én meg bemutatóztam egy mini asztalon a cég terepépítő anyagaival. Az idő közepesen volt vacak, hogy milyen lesz ma az eldöntheti a kiállítás sikerét.

Müködés közben a pálinkát adagoló modul
Müködés közben a pálinkát adagoló modul

Az idén a legötletesebb dolog amit láttam (eddig) egy szocialista időket megjelenítő terepasztal, ahol a TSZ pálinkafőzője valódi pálinkát ad a látogatóknak. Ezt a modult többször megtekintettem a nap folyamán, mindig a legnagyobb elégedettséggel figyeltem a müködését. A HírTV stábja is itt időzött a leghosszabban. Ma barackot fognak csapolni, majd holnap mesélek…

(A következő oldalon további képek jönnek!)

Pár óra múlva TEMOFESZT

A munkám egyik legérdekesebb része a VMC-nél a készülés az októberi Temofesztre. Idén azonban aggódva várom és nem csak az eső miatt.

Az egész felkészülés már januári ötletelésnél meghalt az idén. Már tavaly, a rendezvényen volt egy ötlet, hogy lufiból építjük fel a standot és majd elhordják a látogatók a boltot. Szóval januárban felvetettem, hogy ezzel mi is lesz. A kérdés csendes érdektelenségbe fulladt, én meg mivel úgyis megkaptam előző évben a magamét nem erőltettem. Csendben vártam.

Május tájt írtam egy e-mailt, hogy ideje lenne ötletelni. Nem értettem miért nincs semmi igazi reakció, de aztán júniusban rájöttem, az új üzlet kötötte le az energiákat. Közben beindult a webáruház felújítás is, nekem se hiányzott a dolog. Igaz sokszor tekintettem sötét kétségekkel a jövőbe.

ioráma építés a tavalyi Temofeszten. Fotó: oriandras.hu
Dioráma építés a tavalyi Temofeszten. Fotó: oriandras.hu

Augusztus végén kezdett valami halvány érdeklődés mutatkozni, én például új feladatként megkaptam, hogy keressek lufi nyomtató céget. Kerestem, találtam, túl drága volt. Hetekig pörögtünk a témán, de semmi előrehaladás, végül letettünk róla.

Két dologban értettünk egyet:

  • Ingyen nem adunk semmit idén.
  • Nem lesz dioráma építés.

Én Balázzsal készítettem két H0 modul alapot, amit a Temofeszten és Gödöllőn fogok kiépíteni, ez lett volna a terepépítő show. A másik az én ötletem volt: legyen egy kávézónk. A Temofeszt hatalmas, mindenki fáradt, ha nálunk leülhetnek kicsit, isznak egy kávét az jó vevőcsalogató lesz.