Én, a fotó troll

Már írtam róla, hogy több fotós Facebook közösségbe is jelentkeztem. Kezdetben inkább hüledeztem, hogy mennyi művész él köztünk, aztán egy idő után megszoktam a tömegtermelést. Remek unaloműző átpörgetni naponta egyszer ezeket a csoportokat és elolvasgatni a képekre írt kritikákat és tanácsokat.

Sokszor van köztük egyébként kifejezetten jól hasznosítható tanács, tanulhat belőle a hozzám hasonló dedikált amatőr. Azért ezek a csoportok elsősorban technikai zsonglőrködéseket mutatnak be és csak nagyon ritkán látható más szempontból is értékelhető fotó. Nem baj, mert mint írtam ebből rengeteget lehet tanulni.

Viszont az elmúlt napokban rájöttem ezeknek a csoportoknak egy alternatív felhasználási módjára is. Kikeresel egy középszar képet és elkezdesz direkt idiótaságokat kommentelni. A Lánchíd például igazán kedvelt témája minden DSLR kamerával rendelkező hobbi fotósnak, naponta ezerkétszáz kép születik kb. róla és ezek jó része egy alapos Adobe Lightroom kezelés után landol ezekben a csoportokban. Szóval tegnap például elapadhatatlan humorforrásnak bizonyult számomra, hogy egy teljesen elcseszett kompozícióval elkészített Lánchíd fotó alá csak annyit írtam:

De szép, ez hol készült?

A továbbiakat innentől a fantáziádra bízom, remélve, hogy nem túl szegényes.

Egy fricska

Este hatra értem ki a József nádor térre, hét nap alatt harmadszor. Másodszor izgultam azon, hogy rajtam kívül hányan vették még a fáradtságot és mutatják meg, hogy elegük van.

Nos ma este nem sokan, főleg ha keddhez hasonlítom. Másrészt a mai este inkább volt fricska, mint tüntetés. Olyasminek éreztem, mint egy utolsó bekezdést egy hosszú könyv első fejezetében.

 • A szervezők deklarálták a győzelmet,
 • de jelezték, hogy a harc nem ért véget, árulástól lehet tartani. (Tudtuk, ezért jöttünk.)
 • Megköszönték nekünk, hogy ott voltunk. Nem csak ma.
 • Megtörtént a nyitás más témák irányába is.

Egy fricska részletei…

a háború most jön

Ne tévesszen meg senkit a ma reggeli maszatolás. Orbán Viktor nem azt mondta, hogy eltörlik a netadót. Tessék figyelmesen elolvasni.

De, ha tegyük fel mégis kivennék és nem is tennék be átnevezve, akkor is van miért protestálni még.

 • kiscsillió másik adó (igen a samponos is)
 • EU a ruszkik helyett
 • NATO a ruszkik helyett
 • Liberális demokrácia a szürke pép helyett

Én azt láttam az elmúlt két tüntetésen, hogy a netadó a szlogen volt, de a táblák, az Uniós zászlók sokkal többet üzentek. Ezért még van miért az utcára menni.

Menjünk.

a hiányzó szereplő az internetadó sztoriból

Az elmúlt bő egy hét alatt az internetadó kapcsán az “utca embere” eljutott odáig, hogy maximalizált ára van az adónak és nem ő, hanem a szolgáltató fizeti.

Persze az utolsó tétel hülyeség, a bankadó is visszahullt ránk, az eredménye az, hogy egyre inkább hanyagoljuk a bankkártyát és csúszunk vissza a készpénz szürke zónájába.

Egy szereplő viszont nem exponálta magát eddig: a távközlési cégek. Úgy tűnik, mintha ők leszarnák. Pedig ma este már – elvileg – az ő pénzükért megyünk az utcára, mi hátradőlhetnénk és mondhatnánk, hogy mindegy, úgyse én fizetem.

A fiatalokat csak az Internet érdekli.

Apám mondta az elmúlt években valamikor, hogy a

fiatalokat csak az internet érdekli, azért tart ott az ország ahol.

Az idézet nem pontos, de a lényege ez volt. Én ezt jó nagy hülyeségnek gondolom, de azért tegnap este az első pár percben eszembe jutott az Ősöm kinyilatkoztatása. Ma reggelre többen jutottak arra a következtetésre, mint Apu, szerintem tévesen, elmondom miért gondolom máshogy.

A fiatalokat csak az Internet érdekli. részletei…

Tüntetés az internetadó ellen

internatado-tuntetes-20141026-03
internatado-tuntetes-20141026-02
internatado-tuntetes-20141026-01
 • Orbán monnyon le!
 • Orbán takarodj!

Kicsit késve érkeztem, a 49-es villamosról leszállva körbepillantottam merre menjek, de csak követnem kellett az emberkígyót. Sietve lépkedtem el a komótosan haladó (internetadó) tüntetésre “sietők” közt, fiatalok, idősebbek, rengeteg arc. Az Erszébet térről vezető átjáróba nem fértem már be, mérgezett egérként futottam körbe a tömböt, hálisten itt még befértem a térre. Fotózni és demonstrálni jöttem, az állványom azonban borzasztóan hátráltatott. Jó helyre nem is jutottam, így egy akusztikailag kedvező pontot kerestem inkább.

A beszéd szerintem maximum közepes volt tartalmilag, de megvolt benne a kellő tűz. Ott álltam, állítgattam a fényképezőn a magas ISO és rövid záridő értékeket, hogy így állvány nélkül is tudjak pár képet lőni, és azon kaptam magam, hogy az évek óta nem hallott mondatot skandálják:

Monnyon le!

A meglepetés az volt, hogy most Gyurcsány helyett Orbán nevével cifrázták. Tegyük hozzá, hogy hátrébb, ahol én álltam néhányan kínosan feszengtek. Több, alapvetően jobboldali jöhetett el és az Orbán takarodj hullámai, amik átcsaptak a téren nekik hirtelen sokkot hozhattak.

Én a felvonulás és pártszékház előtti demonstrációból kimaradtam, mert Apai kötelességem hazahívott, de szolidaritok innen is, és kedden újra ott leszek!

Internet is for porn

Az első pillanattól kezdve elég világos, hogy az internetadó figyelemelterelés. Ahogy az újságok szalagcímeiben is olvashattuk ez brutális adó lenne, de szögezzük le már most: nem lesz.

Vagy nem úgy, ahogy elsőre hangzott.

Oké, figyelemelterelés, de az elmúlt pár évben megszokhattuk, hogy működik a NER. Bedobnak egy tervet, megnézik mennyire utálják az emberek, aztán módosítgatnak rajta, altatják kissé, majd behozzák valami civilizáltabb módon. Szóval, amikor majd megjelenik a számlánkon az Internetadó, akkor nem fizetünk majd 45000 forintot a HD Walking Dead epizódért, valószínűbbnek tűnik az a havi plusz 700 forint, ahova reggelre szelídültek a hírek. De ha azt nézem, hogy a mi háztartásunk Internet használati díja olyan 4500 forint körül van jelenleg, akkor az a 700 forint a jelenlegi előfizetésünk hatoda. Kicsit több. Szóval jelentős mértékű rezsinövekedés várható.

Viszont az is látszik, hogy a net elkezdte baszni a kormány csőrét. Szóval a felháborodás teljesen jogos mindenki részéről. El is kell menni a vasárnapi tüntetésre, mert a Walking Deadnél azért fontosabb dolgok is vannak a neten (bár hétfő esténként ez számomra nem úgy tűnik), amiket kutya kötelességünk megvédeni. Nem úgy, ahogy a hallgatókat, a nyugdíjpénztárakat, hanem tényleg. Hadd inspiráljalak kicsit kedves olvasó:

 • selfie
 • ingyé’ pornó
 • többé-kevésbé objektív tömegtájékoztatás
 • wikipédia
 • YouTube
 • Facebook
 • és sorolhatnánk hosszan, de nem utolsó sorban a blogok, köztük is a kiemelkedően fontos oriandras.hu

Nekem azért is kell mindenképpen kiállnom, mert a munkámról van szó, ezen keresztül közvetve a családomról a gyerekeimről az egzisztenciánkról.

Én azt javaslom, hogy ha már megpróbáltak megvezetni mindenkit, hogy aggódjon a netért, és ezzel felspannolták annyira a népeket, hogy még tüntetés is lesz, akkor fordítsuk visszájára a dolgot. Menjünk el vasárnap tüntetni az ingyen torrentért és a küpolitikai botrányért. Azzal soha ennyi embert nem mozgattak volna meg.

Tisztelt szervezők, nálatok a labda.

 

internetadó

 • közel 1TB adat a Google Driveban
  (fényképek, videóink, munkáim)
 • 13 GB adat a Dropboxon
 • ~2GB adat a data.hu tárhelyén
 • több, mint 15000 zeneszám a Play Musicban
 • havonta ~600-800 mb adatforgalom a telefonomon
 • megsaccolni se vagyok képes, hogy mekkora adatforgalom a munkahelyemen és otthon

Az Internetadót a szolgáltatók nem fogják nem átrakni a fogyasztókra. Egyébként megértem őket, teljesen igazuk lesz.

Rezsicsökkentés mi?

 

Csatlakozz a Facebookon is!