Bosstaktika

A bosstaktika.hu vége

A bosstaktika ebben a formában elég sokáig működött, a csúcson a Lich King kiegészítő idején járt az oldal, amikor mindig naprakész információkkal szolgált a raidereknek. Ez volt az én WoWos pályafutásom csúcspontja is egyébként.

Az oldal, de igazából a hasonló projektek végét a játék fejlesztője, a Blizzard hozta el, amikor fejlesztett egy Dungeon Journal nevű funkciót a játékba, amiben tök egyértelműen le volt írva minden taktika, minden lore. Minden, amit addig csináltunk. És persze jobban, mint ahogy mi csináltuk.

Volt még egy próbálkozás, hogy ezt a Dungeon Journalt kéne magyarítani, de ez a projekt már nem nagyon volt érdekes, addigra a fordítások elérhetővé váltak minden guild weboldalán is, és a jól megtervezett ingame felület tényleg jobb volt, mint amit mi, pontosabban akkor már csak, én csináltam.

A másik ok, ami miatt abbahagytam az a lányom születése volt. Miután Cili megérkezett felfüggesztettem a Warcraftos ténykedéseimet, egy pár hétig próbálkoztam kocajátékosként (casual) tengetni a napjaimat, de rájöttem, hogy a raidek izgalma nélkül már nem az igazi. Nyáron, 2012-ben járunk, még volt egy fellángolásom, újra befizettem a játékot, de a haverokhoz nem tudtam újra csatlakozni. Kipróbáltam a Diablo 3-at is, de miután kipörgettem egy hét alatt az se vonzott és igazán időm se volt rá.

Augusztus elején jött a díjbekérő és úgy éreztem felesleges folytatni ezt a projektet, megszüntettem a domaint, az e-mail fiókot és bezártam a bosstaktikát.
A bosstaktika mindig azon a határvonalon egyensúlyozott, hogy igazán jó lehessen, de minden nekibuzdulás során kiderült, hogy igazából csak nekem fontos a projekt. A többi szerkesztő, köztük az újra és újra feltűnő unokaöcsémmel nagyon lelkes volt egy hétig aztán lekopott. Ezt rengetegszer eljátszottuk az öt év alatt. Máig azt gondolom, hogy kicsit elkötelezettebb gárdával nagyok lehettünk volna.

Én viszont nagyon szerettem a bosstaktikát, ahogy a Warcraftot is. Az egyik kedvenc projektem volt és máig büszke vagyok rá. Persze látom azt is, hogy elsősorban az időtényező volt a másik hiba, a szerkesztőség hiányán kívül, ami a bukást okozta. Ezzel máig küzdök, egy blognál többet nem tudok fenntartani.

Hát ennyi volt a nagy bosstaktika-sztori. Köszönöm a figyelmet.

Szerző:

Őri András

38 éves webfejlesztő vagyok Budapestről. Két nevelendő gyerek büszke apukája és egy gyönyörű feleség szerencsés férje.