A nagy lépésszámláló app teszt: WalkLogger

Úgy veszem észre, hogy a fejlesztők nem szeretik kiadni a működési elvet, ami alapján mér a lépésszámláló, de a beállítások alapján azért nagyjából kikövetkeztethető. A Walklogger esetében az a gyanúm, hogy a GPS adatok, a rázkódás és a sebesség alapján próbál számolni. Ha elkezdjük ütemesen rázni a telefont, akkor elkezd számolni az alkalmazás, majd a rázást befejezve gondolkodik kicsit és visszatörli az adatokat. A beállítások között meg kell adni a magasságodat, a lépésed hosszát, életkorodat is.

A Beállítások alatt teljesen magunkra szabhatjuk a programot és kitűzhetünk napi teljesítendő célokat is.
A Beállítások alatt teljesen magunkra szabhatjuk a programot és kitűzhetünk napi teljesítendő célokat is.

Na, ez a lépéshossz egy hülye dolog. Nekem itt tette be a legtöbb alkalmazásnál a kaput. Én ugyanis, hasonlóan minden más emberhez, különböző sebességgel haladok. Ha magam vagyok, akkor elég alaposan kilépek, ha másokkal sétálok, akkor igaz, hogy néha rám szólnak, de amúgy is igyekszem kisebbet lépni és igazodni a partnerhez. (A gyerekekkel ez mondjuk piszok fárasztó.) Az alapvető lépéshosszt a legtöbb app 75-80 centiméter körülire becsli. Nekem fogalmam sem volt, hogy mekkorát lépek, így a munkahelyemen fogtam egy vonalzót, lemértem a padló kőkockáit és elkezdtem sétálni miközben figyeltem egyszerre hány kockát lépek. A padlólap 30 centis és én olyan 3-3,5 között lépek kényelmesen. Az barátok közt is inkább az egy métert jelenti, de belevettem, hogy a mérésnél biztos nagyobbat is lépek, így kiegyeztem 90 centivel. (A fenti képernyőmentést éppen a beállítások közben készítettem.)

A fentiek alapján igyekeztem minden beállítást pontosan megadni, de hiába kalibrálgattam szisztematikusan mást mért, mint a vele párhuzamosan futó alkalmazás, a Moves. Hogy ez melyikük hibája nem tudom. Ellenben állati jó ötlet és nagyon hasznosnak tartom a mindennapi használat során a kijelzőre húzható Widgetet.
A widgeten sok mindent nem lehetett beállítani és mivel nem volt agyondokumentálva ezért eltelt egy kis idő míg rájöttem, hogy a felső, nagy számokkal kijelzett érték a napi lépésszám, míg az alsó számsor az aktuális mozgás mérése. Jópofa ötlet, hogy az X ikonra nyomva felfüggeszthető a program futása, igaz, hogy erre úgy jöttem rá, hogy véletlenül megérintettem aztán hiába csináltam bármit fél napon keresztül nem nőttek az értékek.
A Widgeten a bal alsó sarokban található egy kockás rész, ahol tuti lenne valami kijelzés vagy kép, de nekem soha semmi nem történt ott, viszont nagyon ronda volt. Ez szomorúsággal töltött el. (Ha menet közben megnyitottad a kezelőfelületet, akkor egy kis pálcikaember jelezte, hogy állsz-e vagy sétálsz. Mondjuk ez is egy olyan feature, aminek ha belegondolsz nincs sok haszna vagy értelme, de roppant impozáns. Mindig azt gondoltam, hogy a kockák helyén a kis pálcikaembernek kéne lennie.)

(A galéria képei kattintásra megnőnek!)

Külön kiemelném, hogy a WalkLogger megpróbálkozik egy belső ösztönző mechanizmussal is segíteni a felhasználót abban, hogy minél többet mozogjon. Ki lehet tűzni napi teljesítendő értékhatárokat célként. Észrevettem magamon is, hogy többször választottam a hosszabb útvonalat csak, hogy elérjek egy kitűzött célt. Ha sikerül teljesíteni a napi penzumot, akkor kapsz egy medált. Én, ha jól emlékszem, a bronz, tehát a legalacsonyabb medálig jutottam és ha belefeszültem se tudtam jobbat kihozni. Igazából végig homályos maradt, hogy miként tudnék ezüst érmet kapni, az aranyra így esélyem se volt.

Szintén jópofa volt, hogy mindenféle statisztikát, összesítést készített a napi/heti begyűjtött adatokból. Igaz, ahogy a fenti képek egyikén is látszik, ez pontatlan, hiszen én nem biciklizem, de amikor kilépek, akkor azt a legtöbb lépésszámláló kerekezésnek érzékeli. A WalkLoggerben ezt nem tudtam korrigálni, ami lehet, hogy az én bénaságom miatt van, de a többi (eddig) próbált alkalmazás ezt a feladatot egyszerűen megoldja.

Egyszerűen szétzabálja az akkumulátort
Egyszerűen szétzabálja az akkumulátort

Hogy végül mégsem maradtam a WalkLoggernél és a törlést választottam az elsősorban azon múlt, hogy az én telefonomat hajlamos volt kicsinálni. Érezhetően lassította a készüléket és kaptam figyelmeztetést a rendszertől, hogy a program durván zabálja az energiát. Valószínűleg ez egy erősebb vason nem lenne probléma, de egy középkategóriás vagy annál gyengébb telefonon okozhat meglepetéseket.
Másodsorban pedig egyszerűen nem volt szükségem erre a rengeteg funkcióra, amit adott. Nekem egy egyszerű, könnyű alkalmazásra van szükségem, ami azt mutatja, hogy mennyit megyek egy nap. Mivel a diétámban nem kell kalóriát számolni ezért az ilyen képességei nem jelentettek extra vonzerőt.

A Walklogger letölthető a Play Áruházból, ingyen.

 

Szerző:

Őri András

38 éves webfejlesztő vagyok Budapestről. Két nevelendő gyerek büszke apukája és egy gyönyörű feleség szerencsés férje.

2 thoughts on “A nagy lépésszámláló app teszt: WalkLogger”

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.