Zenon Kosidowski – Bibliai történetek

Az enyhén megviselt borító - Bibliai történetek
Az enyhén megviselt borító – Bibliai történetek

Már másodszor fordul elő velem, hogy találok – pontosabban nem találok – hiányzó könyvet a moly.hu adatbázisában. Mindenesetre feltöltöttem az adatokat, szóval nemsokára ez is elérhető lesz a népszerű honlapon.

Szóval szerettem volna újraolvasni a Bibliát, de nekünk nincs otthon, meg ha lenne is valahol egy doboz mélyén heverne, így Anyuhoz fordultam, aki ezt adta helyette. Bár elsőre kicsit morcos voltam miatta, de nem volt egy rossz tipp, érdekes munka. A lengyel szerző érezhetően Marxista szemszögből, de érzéssel nyúlt az Ószövetséghez. A metódus annyi, hogy végigmegy az eredeti szövegen, amit kicsit tömörít, saját szavaival “mesél” újra, aztán emészthető blokkonként megszakítja a sztorit és elmondja a hozzá kapcsolódó régészeti-nyelvészeti kutatások eredményeit.

Igyekszik a Biblia legtöbb pontját történelmileg alátámasztani, ez néha csak érezhetően erőltetve megy, de ettől függetlenül tiszteletreméltó és érdekes próbálkozás. Érdekes egyébként, hogy az elmúlt 40 esztendőben mennyi minden lett evidens a témakörben, amit a könyv még újdonságként, vagy bizonytalan információként kezel.

Mivel nagyon szépen tartja magát az eredeti szövegekhez, ezért nincs újat mondani a könyv tartalmáról, ha ismered az Ószövetséget, akkor semmi újat nem fogsz hallani, már a történet szinten. Mert Zenon Kosidowski tényleg borzasztó alaposan utánament a korabeli forrásmunkáknak, a kutatásoknak. Valószínűleg a könyv mára túlhaladottá vált több ponton, de kiindulásként még mindig remek. Nagyon jó lenne egy hasonló munka Újszövetség témakörben is.

Viszont ezennel kívánságlistára teszem a Flavius féle Zsidók történetét és a Zsidó háború című köteteket is.

Szerző:

Őri András

38 éves webfejlesztő vagyok Budapestről. Két nevelendő gyerek büszke apukája és egy gyönyörű feleség szerencsés férje.

One thought on “Zenon Kosidowski – Bibliai történetek”

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.