diéta 52. nap: 110 alatt

Nem, nem számolom, de most a blog kedvéért utánanéztem és éppen az 52. napja diétázom, illetve -unk, hiszen ketten csináljuk Zsófival. Tegnap reggel ráálltam a mérlegre és lementem 110 kiló alá, ami szerintem minimum 10 éve nem fordult elő velem. Jó érzés. Ez durván 10 kiló mínusz, és 90 körülire szeretnék megérkezni, szóval még kétszer ennyi van hátra. A jelenlegi lelkiállapotommal talán sikerül kihúznom addig.

Piszok nehéz volt elkezdeni, az első 10 nap eleve keményített menet, a blogon akkor már megénekelt, éhség rohamok törtek rám.

Az utcán feltűnést keltettem, ahogy a műanyag tálcából, menet közben faltam a sonkát. Ha azt mondom éppen diétázom kiröhögnek. – diéta 3. nap

Azt hittem a kenyérről lemondani sokkal nehezebb lesz, de nem. A reggeli például teljesen átalakult. Régebben a reggeli nekem kakaó/kávé és valami szendvics volt. Egy-egy reggelen már unalmas volt a szendvics, de valahogy nem tudtam jobbat. A jelenlegi reggelim így néz ki:

  • egy kis pohár (laktózmentes) joghurt
  • egy szelet (gép)sonka belekockázva
  • másfél kiskanál zabpehely
  • egy bögre kávé nyírfacukorral és tejjel
  • egy pohár multivitaminos pezsgőtabletta

Egyrészt jó érzés reggel erre rágondolni, megtömi a hasamat és jól is esik, a kávét néha jó lenne kakaóra cserélni, de egyébként okés. Egyáltalán nem hiányzik a szendvics, az unalomtól pedig a hétvégi ham and eggs óv meg. Két tojás, egy szelet sonka és néha sajt olvasztva a tetejére.

Az biztos, hogy ezzel a reggelivel az egész délelőttöt nem húzom ki. Ha lehet eszek egy kis répát vagy 11:40 felé már érdeklődöm a kollégáknál, hogy nem ebédelünk-e. Az ebéd egyébként a kevésbé izgalmas étkezés, ez egyértelműen életszínvonal esés. Szeretem a husit, de mennyire, viszont a húsok is korlátozva vannak, igazából a fehér hús, hal, zsírtalan cucc körére. Ezzel az a probléma, hogy majd mindegyik száraz. A legjobb kompromisszum a sült csirke. A köret még gyengébb, de ebben nagy mázlim van a közeli CBA salátabárjából szoktam egy 300-350 forint körüli tálcát felpakolni magamnak. Mindenféle apróra szelt nyers zöldség a joghurtos öntettel. Vettem hozzá egy adag porított parmezánt és azzal bolondítom meg, néha egy kis olajbogyó. A sült csirkét sokszor felaprózom és beleteszem ebbe a salátába. Ez finom és laktató ebéd lesz, a neheze akkor jön, mikor a kollégáim előveszik az almás-pitét.

A vacsora sonka, sajt, főtt tojás vonalon mozog. Az egész igazából borzasztó spártai lenne, ha a szintetikus élelmiszeripar nem segítene be három termékkel:

  • Update (Norbi) túrórudi
  • Coke Zero
  • Canderel csoki

Ez a három alapvető élelmiszerré vált a háztartásunkban. Emellé az idényjellegű sült tök segít átvészelni az esti film nézés időszakát, mondjuk a Walking Dead közben ez néha merész próbálkozás.

Az 52 nap és kb 10 kiló mínusz gyorsabb eredmény a vártnál. Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt hónap extra mennyiségű gyaloglása is besegített. A lépésszámlálóm szerint az átlagos napi mozgásmennyiségem a 4700 lépés környékéről a 8000 fölé nőtt. Ebbe benne van egy csomó ügyintéznivaló, a lányom bölcsibe hurcolása, az őszi kiállítások és a netadós tüntetések is. Az a célom, hogy májusra, mikor Dávidnak és nekem is szülinapunk lesz már elérjem azt a fokozatot, ahol van hetente egy jutalom étkezés és ehessek a tortámból. Ha a jövő hónapban belassulok, akkor valami állandó plusz mozgással kívánok rágyúrni a projektre, mert egyelőre megvan a lendületem és az akaraterőm, de nem tudom, hogy neki tudnék-e állni még egyszer.

Szerző:

Őri András

38 éves webfejlesztő vagyok Budapestről. Két nevelendő gyerek büszke apukája és egy gyönyörű feleség szerencsés férje.