2015. április 29. 16:26

Milyen egy gyors weboldal a Google szerint

Azért pár nap után elkezdte furdalni az oldalamat a kíváncsiság, hogy mi lenne az a tökéletes struktúra, amit a Google elvár tőlünk. Fogtam egy tiszta html lapot, kitöltöttem a meta adatokat, beleírtam egy címsort és egy mondatot, aztán ráeresztettem az eszközt.

Az elmúlt napokban kicsit visszatérhettem az igazi munkámhoz az irodában és végre újra weboldalt készíthettem. Illetve átalakításokba kezdtem a webáruházunkon. Az egyik igazodási pont a Google webmestereszközök Pagespeed Insights nevű alkalmazása volt. A webáruházunk harmatosan szerepel a gyorsasági teszteléseken és most úgy dolgozom át, hogy napról napra jobb eredményeink legyenek.

Vizsgálat 1: csak HTML

Azért pár nap után elkezdte furdalni az oldalamat a kíváncsiság, hogy mi lenne az a tökéletes struktúra, amit a Google elvár tőlünk. Fogtam egy tiszta html lapot, kitöltöttem a meta adatokat, beleírtam egy címsort és egy mondatot, aztán ráeresztettem az eszközt. Igazából azt vártam, hogy mobilon és monitoron is mindenre 100/100-at kapok, tévedtem. Mobil verzióban nem értem el csak 82%-os Felhasználói élményt.

Viszont egy sornyi javítással ezt az eredményt 100/100-ra javítottam. A megjelenítési terület kalibrálása után már nem volt gond.

<meta name="viewport" content="width=device-width">

Konklúzió:

Egy teljesen szöveges tartalmú, felhasználói felület nélküli weboldal tökéletes a Google számára. Az, hogy egy nagyobb szövegtest, beleillesztett képekkel milyen zavaróan törne össze-vissza: egyáltalán nem érdekli.

Vizsgálat 2: HTML és CSS

A második verzióban meghívtam egy külső stíluslapot, amiben csak a body elemnek adtam egy kevés formázást. Az oldal kapott egy középszürke háttérszínt, a betűket Arial-ra változtattam, 10px nagyságra és sötétszürke színre. Az oldal felül és alul 30px, oldalakról 10-10% behúzást kapott. Igazából nem tudtam mit várjak, az eredményem meglepő volt. A felhasználói élménnyel nincs gond sehol, hiszen 100/100 lett mobilon is, de a sebesség számomra megfoghatatlan.

  • Mindkét letöltött fájl (a html oldal és a stíluslap) 1-1kb. Ennél kisebb méretet nem tudok létrehozni, de a Google szerint tömörítenem kéne őket.
  • A behúzott css (és javascript, ami nincs is) javítására szólít fel, ha lehet inkbb közvetlen a formázott elemhez írjam a stílust. Ha jól értem, akkor az inline css használatát erőlteti, ami egy ennél nagyobb oldal esetén gyakorlatilag kivitelezhetetlen dolog.
  • Asztali és mobil verziónál egyaránt hiányolja a böngésző gyorsítótárazást, ezt megértem bár 1kb méretű fájlok esetén nem sok értelme van, szerintem.

Konklúzió:

Ha már kicsit is stílusos akarsz lenni, akkor a Felhasználói élményt – elvileg – rontod, pedig mennyivel esztétikusabba  css stílusokkal formázott verzió, mint a puritán html. Én itt elég nagy ellentmondást érzékelek.

Végül megnéztem, hogy a google.hu, hogy teljesít és elégedetten láttam, hogy ők se képesek megfelelni az elvárásaiknak: 99/100 és 94/100 az eredmény. Mindez egyébként nem fájna, ha nem lenne keresőoptimalizálásilag piszok fontos az oldal szereplése ebben az eszközben.

Források:

  1. HTML verzió
  2. HTML és CSS verzió
  3. A Pagespeed Insights eszköz