The Strain (A kór) – 4. évad


Véget ért a The Strain (magyarul Kór címmel kezdték sugározni), az utolsó évad hozta a másodiktól megszokott színvonalat: nem volt jó a szó hagyományos értelmében, de lekötött és szerettem.


  

1037 bejegyzés

Szerkesztés

Mindig a nulláról indultak a Strainben

A sorozat egyik legnagyobb hibája az volt, hogy évadról évadra elfelejtették az addig elért eredményeiket. Mindig teljesen nulláról  indultak újra.

Goodweather kifejlesztett ellenszérumot. Dutch felfedezett egy hangrendszert, mai megzavarta a strigoiokat, használtak ezüst gránátokat és vérhígítós gyógyszereket. De semmit nem vittek végig. Setrakian 3 évadon keresztül hajszolta a Lument, az ősi könyvet, mai mindent leír a vámpírokról, aztán gyakorlatilag semmit nem ért, nem használták fel, hanem egy ékegyszerű, primitív és hihetetlenül átlátszó csapdával győzik le a gonoszt, a Mestert.

Évadról évadra próbálkoztak elpusztítani a fő gonoszt, de mindig csak egyre rosszabb lett minden. A negyedikben már túl voltunk az atomháborún, a vámpírok elkezdték táborokba terelni az embereket. (A náci-zsidó vonal elég erős volt végig, erről majd még később.) Szóval nem maradt más (az írók fantáziájában): szerezzünk egy atombombát és robbantsuk fel a fővámpír feneke alatt.

Az, hogy az atomháború nem tett túl jót a helyzetnek nem zavar senkit.

Nem spoilerezek túlzottan szerintem, ha elmondom: szereznek egy atombombát. Sőt! Beviszik New Yorkba, minden gond nélkül. Mondjuk a fővámpírt ráültetni kicsit bonyolultabb. Például mert négy évadon keresztül a Mester soha nem volt merész vagy meggondolatlan. Most meg gondol egyet és frontális támadást indít a csapat ellen. Persze be is sétál a csapdába, de mielőtt éppen kivágná belőle magát a szeretet ereje legyőzi, az áruló gyerek lesz a veszte. Szörnyen sablonos megoldást választottak a készítők, sajnáltam is nagyon. Az utolsó pár perc bemutatja a túlélők új világát, természetesen felszakadozik még a nukleáris felhő is és újraindul az emberi civilizáció. Happy end.

Itt a vége

Ez az a sorozat, ami elbírt volna egy kissé borúsabb befejezést is. Az, hogy kinyírták a gonoszt nem baj, de az ahogy egycsapásra minden szép lett nem illett a Strainhez. Az egyik nagy előnye négy éven keresztül az volt, hogy a hősök nem tudtak sikeresek lenni, sikeresek maradni. A világban valami mindig újra elromlott.

Magasan a legjobb szál a négy évad során az öreg zsidó vámpírvadász és az egykori náci haláltábor főnök vámpír története volt. Két jó színész vitte végig, mindig élvezetes volt ezt a két figurát nézni. A kritikákban és a kommentekben persze sok fanyalgás volt, hogy miért kell ebbe is a holokausztot belekeverni, de én nem éreztem indokolatlannak a dolgot ebben az esetben.

Jó sorozat volt a The Strain? A válasz határozott nem. De egy nagyon szerethető sorozat volt, úgy álltam fel a kanapéról, hogy hiányozni fog. Sokat töprengtem az elmúlt napokban ezen a kettősségen, de nem sikerült megfejtenem a miérteket. Az évad 7 csillagot ér nekem a Snitten, a teljes sorozat meg egy erős hatost.

Ennek most vége. Ha máskor is szívesen olvasnál ilyen bejegyzéseket, akkor csatlakozz a blog Facebook oldalához, hogy időben értesülj a friss tartalmakról!

Tetszett? Értékelj Te is!

Eddig 10 ember értékelte a(z) The Strain (A kór) – 4. évad című bejegyzést. A vélemények átlagértéke: 5. Értékelni az alábbi csillagok kiválasztásval tudsz.

The Strain (A kór) – 4. évad

Publikálva:
2017. szeptember 23.

Utolsó frissítés:
2018. július 30.2018-07-30

Hashtag:

Kategória: Blogok, Sorozatok

hozzászólás érkezett eddig