Az eredeti kép.
2015. október 23. 08:17

Keresztnév Vezetéknév Photography

Elsőre állati érdekes volt a sok XY Photography vízjellel ellátott kép. Kitartóan elnavigáltam a Facebook oldalaikra és átpörgettem a képeket. Ez a típusú vízjel a fotós megfelelője az utcai akvarell festőknek/gyorsportrézóknak.

Pár hete csatlakoztam egy rakás Facebook csoporthoz, az egyik a Pesten fotóztam néven fut. Még nem iratkoztam le róla, de betekintést adott egy olyan pokolbugyorba, amit eddig csak felszínesen ismertem, a keresztnév vezetéknév photography világába.

Én is rendszeresen osztok meg fotókat itt a blogon, a Facebookon, de van Flickr fiókom is. Szeretek fényképezni, de nem tudok, a fotóimat leginkább magamnak és a családnak készítem. Sokat tanultam a fotózásról, az első komolyabb gépem egy ősi Zenit-B volt, beépített fénymérő nélkül, amit egy ügyes ciril-betűs hordozható szerkezettel pótoltam. A masinát Aputól örököltem és örökké hálás leszek érte, mert egy szenvedés volt vele fényképezni, viszont rákényszerített, hogy megtanuljam a technikai alapokat.

Az alapozás másik felét Apu mondta el, illetve Qtya bácsi elpötyögött szavaiból csipegettem fel ezt-azt. Ezzel a tudással képes vagyok nagyjából elkészíteni azokat a fotókat, amiket szeretnék és ezzel a szűkebb ismerősi körben vakok közt a félszemű lettem.

Azonban azt sosem gondoltam, hogy én művészi módon fotóznék. (Az is megérne egy misét, hogy alkalmas-e erre a technológia, kicsit szkeptikus vagyok az ügyben.) Szeretnék megörökíteni pillanatokat, hogy évek múlva is felidézhessem őket. A grübedlit a lányom arcán, a fiam első lépéseit, a feleségem vöröslő-arany hajzuhatagát, a családom tagjait, néha egy-egy szép tájat.

(Az utóbbival visszafogottan bánok, azt vettem észre a táj és épület fotók az évek múlásával érdektelenné válnak, míg az emberek sosem.)

Azt szeretem, ezt még Apu és Qtya verték belém, ha egy fotó akkor lesz jó, amikor exponálsz és nem a photoshop meg a többi digitális utómunka javítja fel. Persze néha én is hozzányúlok a képeimhez, kijavítani a túl sok fényt például, így tettem a múltkor egy Dávidról készült kép esetében is.

Az eredeti kép.

Az eredeti kép.

Szóval feliratkoztam a Pesten fotóztam csoportba, hogy inspirálódjak, és néha napján egy-egy Budapesti fotóval egy kis forgalmat tereljek a honlapomra. A csoport leírása szerint ez az amatőröket és profikat egyaránt befogadja, a képeket építő jellegű kritikával lehet csak illetni, fikázás-trollkodás kizárt. Nagyon szimpatikus, hogy a csoport tagjai be is tartják a szabályokat, kellemes meglepetés volt.

Ja és még egy, hiába Pesten fotóztam a név, bárhol készített fotó mehet. Városország vagyunk na.