2016. október 31. 18:51

Miért?! – Fakivágások a bélatelepi strandon.

A bélatelepi strandot is elérte az új divathullám és tarra vágták a fákat egy jó részen. Már ez is dühítő, de attól félek, hogy csak előkészítik a terepet ahhoz, hogy új tóparti telkeket hasítsanak ki a közterületből.

Tudom, hogy mostanában Magyarországon ősztársadalmilag neuralgikus pont a favágásról írni, de most én is beszállok. Szokás szerint messziről kezdem, de ez a teljes kép megértéséhez most fontos. Arra kérlek, hogy ezt olvasd el és add tovább az ismerőseidnek a sztorit.

Alsóbélatelep egy kicsi üdülőfalu a Balaton déli partján, Fonyód mellett, közigazgatásilag ez Fonyód része. Alsóbélatelepen három strand van, legalábbis én mindig így tudtam, pedig születésem révén már negyedik generációs ősnyaralónak számítok. (Immáron 36 éve.) Aztán a nyáron megtudtam, hogy az a strand, amit mi kettes strandnak hívunk valójában csak fürdésre kijelölt terület vagy micsoda. Az a lényeg, hogy egy strandot védenek mindenféle törvények, míg egy ilyen fura jogi helyzetű területtel az önkormányzat az tesz, amit akar. Hogy ez számomra 36 évig nem volt téma az annak köszönhető, hogy a strand, illetve a fürdésre kijelölt terület, amióta a kelet németek nem ide járnak fürdeni senkit nem érdekelt. Megszűnt a büfé, a WC csak nyomokban létezik, gyakorlatilag pusztul le az egész. Ezzel együtt megvan az az előnye, hogy nem iszapos, nem hínaras és csodálatos a panoráma.

Például ilyen volt a panoráma idén nyáron, ezt éppen az egyik kivágott fa árnyékából készítettem.

Például ilyen volt a panoráma idén nyáron, ezt éppen az egyik kivágott fa árnyékából készítettem.

Pár éve a strand melletti üdülőt felparcellázták, és új utcák jelentek meg, a házak pedig elkezdtek vízpart felé húzódni. Két éve már közvetlen a víz mellett is volt épület. Elsőre inkább hülyének néztük a tulajokat: mit csinálnak majd ha jön a vihar és a nappaliba ver be a víz. legyintettünk: hülyék ezek. Aztán egyre aggodalmasabban néztük, ahogy még több hülye lett és az egy házból hirtelen egy utca lett. Idén tavasz végén a strandon sétálva azt láttam, hogy ez utca logikusan egy irányba tud folytatódni, a mi lerobbant és eddig teljesen érdektelennek tűnő strandunk felé.

Ekkor kezdtem el érdeklődni komolyabban a területtel, ekkortájt kezdtem kiakadni például a Fürdőegyletre, hogy mennyire nem törődik a fürdőélettel. A strandhoz vezető földút mellett pont megfelelő, felparcellázható telekhelyek vannak, a strand jelenlegi vonalán is több ház elférhet, ahogy a szomszéd üdülőnél láttuk. A kevésbé rossz verzió esetén maradna egy keskeny fűsáv a partból, meg a három bejáró az új házak előkertjei mellett, a rosszabb verziónál ezek is a kertek részei lennének.

Persze ezekről semmit nem tudok biztosan, de a lehetőség benne van a területben. Szimpla aggodalom, eddig. Mondjuk úgy, hogy farkast kezdtem kiabálni.

20161030_101202

Aztán tegnap Anyu hívott fel, hogy képzeljem vágják ki a strandon a fákat. Helyből megkértem, hogy csináljon pár fotót a tabletjével, ezeket láthatjátok a bejegyzéshez csatolva. Tudom, hogy mostanában a fakivágások mindenkit érzékenyen érintenek. Amikor a múltkor azért pampogtam mert ugyanitt, Bélatelepen szerintem indokolatlanul sok fát vágtak ki és kopár lett az egész, akkor az ismerőseim kormánypártibb része helyből az elöregedő fák veszélyeiről beszélt, míg a bal-zöldebb hányaduk együttérzéséről biztosított, hogy így megy ez a mai Magyarországon. Engem ez az egész rohadtul nem érdekel, de állatira félek attól, hogy az egyetlen jó strandot teleépítik nyaralókkal és a mostani fanyüvés ezt készíti elő.

A borítóképen összemontíroztam Anyu egyik tegnapi képét és egy tavalyi fotómat strandról. Nem pontosan ugyanabból a szögből készült a két kép, de a lényeg azért érthető.

Mert most őszintén, kit zavartak azok a fák? Vihar estén felfogták a szél egy részét. Kánikula idején be lehetett húzódni az árnyékukba. Nem voltak szépek, hazudnék ha ezt állítanám. Az állandó széltől kicsit ferdén nőttek, a koronájuk egy része mélyen lelógott, de láttam őket idén nyáron is: egészséges és erős fák voltak. Hasznosak.

20161030_101517

Írtam a Facebookon a városüzemeltetésnek, hogy ez mi? Meg írtam egy e-mailt az Önkormányzatnak is. Nem tudom van-e értelme, attól tartok nincs sok. Igazából teljesen esélytelennek tűnik, hogy bárki bármit tegyen ez ügyben, de nagyon érdekelne, hogy normális-e hogy ilyen városrendezési dolgokban nem kérik ki a tulajdonosok véleményét is. Érdekelne hány bélatelepi nyaraló gazdája voksolt volna arra, hogy vágják csupaszra a strand fáit.

20161030_101259

Meg korábban az útszéli nyárfákat.
Meg a nagy nyárfát a Strand utca sarkán.
Meg még megannyit, amit az elmúlt években pótlás nélkül eltüntettek.

Ha bejön a sötét pesszimizmusom, akkor csak abban reménykedhetek, hogy az új nyaralók gazdái majd ültetnek pár fát a kertjükben. Tudom, hogy néhányan bélatelepi ismerősök, olvassátok ezt a blogot. Légyszíves adjátok tovább a többi nyaralónak is, hogy lássák mi történik. Szerintem ez egyikünknek se jó.

Frissítés – 2016. november 4.

Megérkezett a válasz, ide kattintva olvashatod!