2015. január 30. 09:52

Inbox, a Gmail új ruhája

Az Inbox by Gmail házon belülről támadja be a Google nagy sikerű levelezőprogramját, sajnos még nagyon kezdetleges formában: bukásra van ítélve.

Ennek a blogbejegyzésnek van egy két évvel később írt folytatása is. Ide kattintva olvashatod el.

Tegnap este lefekvés előtt szólt Zsófi, hogy képzeljem egy napig lehet jelentkezni a Google új levelezőjének, az Inbox-nak a kipróbálására. Elkedvetlenítettem, hogy nem tudott újat mondani, mert én már novemberben teszteltem és töröltem az új programot. Arra viszont remek volt, hogy a november 12.-én 40%-ban elkészült blogbejegyzést most leporoljam és befejezzem végre.

A Google imád rendszerezni!

Nem tudom, hogy mi ez a mánia a Google-nél, de újra és újra azzal próbálkoznak, hogy helyetted rendszerezzék a levelezésedet. A Gmail már a kezdetektől tökéletesen átlátható volt a címkékkel és a szűrőkkel, ehhez képest próbálkoztak anno a Wave-vel, ami nem volt rossz, de nem mutatott újat, majd most az Inbox by Gmail alkalmazással. Az Inbox ugyanúgy a Gmail felületét szabja újra, mint a Wave és tesz hozzá pár új funkciót, amikbe egy pillanat alatt beleszeretsz, de közben nem tud egy csomó mindent, amit már megszoktál és nem tudsz lemondani róla.

Nem értem, hogy miért elégedetlen a Google a Gmail felületével?

Az Inbox igazából annyi pluszt hozott, hogy rögzíthetsz a Bejövő fiókban leveleket és/vagy elteheted őket későbbre, kvázi feladatként. Ehhez egy olyan eszközt integráltak, ami megjelent azóta a Naptárban és a Keepben is: az emlékeztetőket. Az „Emlékeztetők” egy piszok egyszerű alkalmazás: személyhez és/vagy időhöz és/vagy helyhez rendelheted a tartalom újbóli felbukkanását. Ezen kívül van rajta egy Kész gomb. Feladatkiosztó, ütemező egyben. Jó, csak a lényeg hiányzik belőle az alkalmazások közti integráció, azt gondolnám, hogy ha kiosztok egy teendőt az Inboxban vagy Keepben, akkor az megjelenik majd a Naptárban mondjuk. És viszont. De nem.

És egyszerűen nem értem, hogy mi a fenéért nem. Vagy, hogy miért nem a Keepet integrálják a Gmailbe, mondjuk.

Az Inbox ezen felül ugyanúgy rendszerez, mint a Gmail, csak összevonja egy tömbben a friss kategóriák szerinti üzeneteket, így elvileg átláthatóbbá válik a felület. Kibontod a kötegelt tartalmat és átnézed. November vége óta nem használhattam, de ennek a módszernek akkor az volt a hátránya, hogy nem valós időben lökte eléd az üzeneteket, hanem összevárt párat, vagy adott időközönként mutatta meg őket. Idegesítő volt, hogy kaptam levelet, fontosat, és a program eltette nekem későbbre.
A kötegelést persze letilthattam, de akkor meg kaptam egy Gmailt.

Kb. két hét használat után bementem a Gmailbe és találtam ~200 olvasatlan levelet, amit soha nem mutatott meg nekem az Inbox. Voltak köztük borzasztó fontosak is, amiket betett alacsony prioritásra. Nem kicsit voltam ideges.

A két újdonság igazából két régi Gmail funkció redesign-ja, a pinelés (kitűzés?) a csillagozást váltja, a kötegelés meg az automatikus kategórizálást. Ha ezta  kettőt kiveszed a képletből egy butitott Gmailt kapsz.

inbox

Hiánylista

Az Inbox by Gmail már novemberben is elsősorban mobilon funkcionált jól. A kártyás stílusú leveleket jobbra-balra mozgatással lehetett kezelni, ami az asztali felületen hiányzik, és a külalak is egyértelműen a slank mobilkijelzőkre van optimalizálva, monitoron is.

Nincs címjegyzék Igen, jól látod, egy levelező program, ami nem tartalmaz kontakt listát. Persze ha elkezded írni a címzett nevét/e-mail címét, akkor kitölti a Google Címtár adatokkal, ebben ugyanolyan, mint a Gmail, de ahhoz, hogy valakit felvegyél a névjegyzékbe el kell menned a Címtár szolgáltatásba és ott rögzítened az új kapcsolatot. Lehet én vagyok a tudatlan, de számomra most derült ki, hogy a címtár egy önálló felület, egész eddig a Gmail szerves részének hittem.

Nincs aláírás Én 4 különböző fiókot kezelek egy Gmail felületről, és mindegyikhez egyedi aláírásom van. Az Inbox ugyanúgy kezeli ezt a négy fiókot, de egy aláírást se tudsz rögzíteni benne. Egy levelezőprogramban.

Nincs Google+ Tudom ez alapvetően kevés embernek fog hiányozni, de én aktívan használom a Google+ köröket a levelezésemben, a YouTube-on, mindenfelé. Az Inbox már nem tartalmazza a Google+ integrációt, valószínűleg ez a Google+ kivezetésének egyik legfontosabb jele. Hiányozni fog, mint ahogy az Inboxból is fájón hiányzik.

Nincs Labs és appok A Gmail, mint az egyik legnagyobb levelezőrendszerek egyike rengeteg külső fejlesztők által készített beépülő modult kapott. Én magam is használok egy csomót, amik egyszerűen teljesen hiányoznak az Inboxból.

Az Inbox nem éri meg

Nem tudom, hogy mire leszedik róla a beta matricát hova fog fejlődni a program, de az, hogy alapvető funkciók teljes hiányával kidobták viszonylag nagy tömegnek szerintem baromság volt. Az Inbox sikerének a kulcsa a jó felhasználói élmény lenne, amiért úgy érzed, hogy megéri elhagyni a Gmailt. Nálam ez teljesen megbukott, már éppen kezdtem kicsit öregesnek és kopottnak látni a kedvenc levelezőmet, amikor jött az Inbox és ráébresztett, hogy mennyire tökéletes szolgáltatás a Gmail. Ráébresztett, hogy a munkám, és a magánéletem nagy része is ezen az alkalmazáson nyugszik.

Szerintem az Inbox záros határidőn belül a Wave sorsára fog jutni. Nem kár érte.

Van meghívóm!
Ha a fentiek ellenére szeretnéd kipróbálni van egy rahedli meghívóm, írj az e-mail címemre és küldöm a meghívót.