2014. december 29. 08:00

TOP10 zenekar – 2014

A 2014-es tíz legtöbbet hallgatott előadó.

Belátom, hogy a cím nagyon félrevezető, mert nem a közízlés szerinti tíz legjobb zenekart fogom felsorolni, hanem az én automatikus válogatásomat. Ezt kicsit megmagyaráznám:

Az IFTTT segítségével folyamatosan listázom egy online táblázatba, hogy milyen számokat hallgatok. Ne kérdezzétek miért csinálom, de van egy csomó táblázatos statisztikám az életemről ilyen formában. Telefonhívások, sms, chat, email, geopozíció, mittomén. Egész eddig csak gyűltek az adatok, most van az első alkalom, hogy használom is valamire őket.

Szóval az alábbi listából készítettem egy gyors diagramot, amin az 50 meghallgatásnál kevesebbet szereplő előadókat az egyéb kategóriában összevontam. A statisztika azonban nem pontos, mert a listázást ebben az évben állítottam be, és már nem emlékszem mikor, így sok hónap adata hiányzik. Mindegy, nagy általánosságban jó lesz ez, jövőre pontosabb lista érkezik.

[su_service title=”Csatlakozz a Facebookon!” icon=”icon: facebook-square” icon_color=”#544741″]

[/su_service]

legjobb-eloadok-2014

Az Egyéb kategória kigyomlálása után az első 10 előadó a következő:

  1. Kiscsillag
  2. Európa Kiadó
  3. Pluto
  4. Hiperkarma
  5. The Doors
  6. Kispál és a Borz
  7. Rammstein
  8. Hobo Blues Band
  9. Quimby
  10. Vidámpark

A lista valóban torz, mert a Quimby annak köszönheti a magas pontszámot, hogy megkaptuk az új albumot és egy (végül soha meg nem írt) blog kritikához ezerszer meghallgattam, illetve összehasonlításképpen a korábbi összes albumot átpörgettem legalább egyszer. Ennek köszönhetően csúszott le a Green Day a listáról.

8:2 arányban a hazai előadók fölényesen nyertek, igaz az előző bekezdés alapján lehetne ez 7:3 is. Valóban jobban szeretek magyar zenét hallgatni, és ahogy a lista mutatja is a frissesség nem fontos. A megszűnt/aktív zenekarok közti arányszám újra 8:2, de ez azért elég csalóka. A Kispál idén újra koncertezett, sőt fognak is még fixen két évig egy-egy fellépés erejéig, hogy ez aktívnak nevezhető-e nagy kérdés. A Vidámpark többet nem játszik, az fix. Őz Zsolt halálával az együttes is meghalt, ez nem a Republic. A Hiperkarma éppen létezik, új album, új nekibuzdulás, dehát ilyet három éve is láttunk. Így már 5:5 az arány.

Az év zenésze a számok alapján Lovasi András, a Kiscsillag, a Kispál és a Borz illetve az egyébben megbújó szólólemeze magasan veri az összes többi előadót. Ha azt nézzük, hogy alig pár ponttal maradt le a Biorobot, akkor Bérczesi Róbert a második. Hiperkarma, Biorobot, az egyéb kategóriában pedig Panírozott barikák és Én meg az Ének is lapul. Harmadik helyen Nemes András végzett, Pluto, Biorobot, lehetne még a Zaják lemez is, de arról (eddig) lemaradtam, 2015-ben pótolni fogom.

[su_service title=”Iratkozz fel értesítőre!” icon=”icon: envelope-square” icon_color=”#544741″]

Az alábbi űrlap kitöltésével feliratkozhatsz az azonnali bejegyzés értesítőre, vagy a heti hírlevélre!

[wysija_form id=”1″]

[/su_service]