Chris Kubasik: Átváltozva


Az Átváltozva a nagy Shadowrun sorozat egyik darabja, mégpedig a ritkaságszámba menő igazán jók közé tartozik. Remek cyberpunk sztori egy troll fiúról, aki meg akar gyógyulni.


  

1037 bejegyzés

Szerkesztés

Chris Kubasik: Átváltozva

Az Átváltozva végre újra olyan könyv amiért érdemes olvasni a Shadowrun sorozatot! Túlteszi magát azon, hogy szimplán csak tablót fessen a szerepjátéknak, de ami még jobb, hogy nem szimplán egy verekedős Shadowrun sztori, inkább egy karakterről szól az egész.

A főszereplő egy kamasz fiú, bizonyos Peter, aki egyszercsak elkezd átváltozni és troll lesz belőle. A kamaszok egyébként is érzékeny lelkiállapotához hozzáadódik a kissé rideg apa, a durva és fájdalmas átalakulás. Mégis Peter számára az a legfájdalmasabb, hogy a pengeeszű srácból, aki előtt tudományos karrier lebegett egy lassú, vagy inkább lassabb gondolkodású troll lesz.
Peter végül a saját útjára lép és elhatározza, hogy megküzd a troll sorsával, megtalálja a gyógyszert és újra visszaszerzi eredeti emberi formáját.

A kezdeti kalandok, a beilleszkedés trollként a világba egész érdekes, de nagyon jót tesz a regénynek, hogy a kamasz trollt elhagyja és ugrik egy évtizedet, sőt kissé többet. A felnőtt Peter sztorija itt folytatódik. Az eltelt éveket hasznosan töltötte, a kutatásait siker koronázza, elméletben megoldja a problémát, a metahumánok humánná alakítását. A módszere működőképes, de nagyon drága, erre sosem gondolt.

Pluszban elkezd más véleményeket is hallani az átváltozásról. Egy mágus nem adná fel a mágiáját, ami szintén a visszaváltozáshoz tartozna, és többen is elég egyértelműen sulykolják bele, hogy természetellenes lenne beleszólni a gének működésébe. Nem akarok ennél konkrétabb lenni, Peter döntés elé kerül: megossza-e másokkal is a gyógymódot.

Az Átváltozva teljesen egykarakteres regény, a többi szereplő nem túl érdekes és igazán sokat nem is tesznek hozzá a történethez. Inkább megszemélyesítik a különböző véleményeket, a világot.

A könyv tisztességesen van megírva, nagyon izgalmas végig és ezt nem az akció, a verekedés vagy az árnyvadászat teszi, hanem Peter karaktere. Ilyen szempontból teljesen kistestvére az LX-IR nyomozójának. Vannak persze gyerekbetegségei a könyvnek, például nagyon erőltetett, amikor a romvárosba megy és hirtelen minden gyerekkori ismerősével találkozik. Ha máshogy nem szellem formában.

Amikor belekezdtem az Átváltozva olvasásába éppen azon töprengtem, hogy fel kéne hagyni a Shadowrun sorozat végigolvasással, de ez a könyv új löketet adott: vannak itt gyöngyszemek. Hurrá!

(Illusztráció: Damon Westenhofer)

Ennek most vége. Ha máskor is szívesen olvasnál ilyen bejegyzéseket, akkor csatlakozz a blog Facebook oldalához, hogy időben értesülj a friss tartalmakról!

Tetszett? Értékelj Te is!

Eddig 1 ember értékelte a(z) Chris Kubasik: Átváltozva című bejegyzést. A vélemények átlagértéke: 5. Értékelni az alábbi csillagok kiválasztásval tudsz.

Chris Kubasik: Átváltozva

Publikálva:
2016. december 6.

Utolsó frissítés:
2018. július 30.2018-07-30

Hashtag:

Kategória: Blogok, Könyvek

hozzászólás érkezett eddig