Drón fotó Magyar Péter április 6-i tüntetéséről
2024. április 7. 10:49

Mi tetszik és mi nem Magyar Péterben

Magyar Péter olyan dinamikával tört be a közbeszédbe, hogy mire az ember végiggondolja éppen mit csinál már egész máshol tart. Lehet pont ez a sikerének a titka, túl gyorsan evolválódik ahhoz, hogy értelmezni tudjuk.

Nekem van egy olyan világlátásom, hogy az emberek az alapjaikban nem változnak meg, a belső valójuk, lényegük mindig ugyanaz marad. Ezért nem támogattam soha például Hadházy Ákost, aki nekem mindig olyan Fideszes marad, aki végigcsinálta az új alkotmányozást és azzal még nem volt baja. Örülök, hogy a szerintem jó útra tért és ha élete végéig a korrupció ellen harcol, akkor talán valamennyit törleszt abból a bűnből amiben cinkos volt. De nem a Fideszt pécéztem csak így ki, hasonlóan gondolkodok minden ex-LMP tagról is, Jobbikosról és sorolhatnám hosszan. Hát többek között ezért nem rajongok én Magyar Péterért.

Mi tetszik Magyar Péterben?

Nagyjából okés, amit mond, hiszen ezeket mondja már minden értelmes ember 14 éve és a kevésbé megáldottak meg rövidebb ideje (mínusz pátosz meg Wass Albert). A tegnapi beszéde alapján Magyar Péter vissza akar találni ahhoz a Fideszhez, aki sosem valósult meg, de 2010-ben esélyt kapott a születésre. A Fidesz 2010-ben csinálhatta volna jól is, erről írtam már többször és akkor ugyanígy Orbán Viktor lenne az örökös miniszterelnök csak közben nem maradunk le megint a kontinenes nyugati fele és a történelem során először a tőlük keletebbre eső vidékei mögött is. Regionális bezzegországból egy izé… hagyjuk is. Én ezzel tudnék együtt élni, még ha nem is az én ideológiám lenne hatalomban. Magyar Péter ezt az utat kínálja és tekintettel az ország inkább nacionalista lelkialkatára ez még működhet is szerintem.

Az elmúlt tizenkét év eredménye a szégyen

Tetszik benne, hogy elég impulzív alkat. Felbassza magát és nekiindul, ami a jelenlegi patikamérleggel dolgozó magyar belpolitikában igazán üdítően hat. Látszik benne a lehetőség, hogy megszólítson mindenféle embereket. Bár jelenleg leginkább a már eleve politikus réteget csigázta fel, de benne van a kraft, hogy ennél tovább lépjen. Már látszik, hogy a korábban politizáló vagy csendben morgolódok közül is képes aktivizálni.

El tudja juttatni azt az üzenetet a közvéleményhez, amit az eddigi ellenzék nem volt képes, sőt még meg is hallja egy láthatóan nagy tömeg. (Jó lenne látni, hogy ez a tömeg túllóg-e tényleg a megyei jogú városok határain, mert ez még azért nem egyértelmű. Jut eszembe mintha kevesebb lenne mainapság a közvélemyénykutatás, nem?)

Magyar Péterről nekem mindig Radák jut eszembe:

A miniszterelnökről, aki másfél éve kezdte ciklusát,
Amíg italt kér, el kell mondanom, hű olvasóm,
Hogy megfelel a karizmatikus vezér
– A magyar néplélek számára olyan kedves – képének.
Annyiban is, hogy vadzseni, és hagyományosan
Szociopata elnök, hívek hátán gázoló;
Tárgynak tekint, akár egy szimpla csavarhúzót,
Holmi papír zsebkendőt,
Nem érez megbánást, szégyent, empátiát:
Nem tudja magát a helyedbe képzelni,
Így lehet úthenger! S mert kíméletlen önmegvalósító,
És egyidejűleg sima modorú és spontán fickó.
Annyiban tér el a magyar eszménytől,
Hogy melankolikus alkat.
Cserébe viszont jóképű és fiatal,
S alkalmankénti komorsága meggyőző beszédkészséggel
És kiváló szónoki képességekkel párosul.

Térey János: A Legkisebb Jégkorszak

Mi nem tetszik Magyar Péterben?

Azzal kezdtem, hogy nagyjából okés amit mond, hogy a 2010-es Fideszt valósítaná meg. Hát én a 2010-es Fideszre ha jó irányba megy, akkor sem szavaztam volna ’14-ben, mert nem az én világom. Én nem tartom kultúrálisan elégnek azt, amit a Fidesz a maximumnak tart. Én nem tartom jónak a vallás állami szintre emelését.

Nagy problémám Magyar Péter üstökösével, hogy magyányosnak tűnik, nem egy rajnak. Amikor elkezdte istenesen felbaszni magát és bejelentette, hogy ő majd most szétver itt mindent is, akkor a beszélgetéseinkben a feleségemmel mindig azt mondtam, hogy ez a faszi láthatóan képes lenne erre, de nem egyedül. Kéne mellé még minimum kettő hasonszőrű, Nerences figura, de inkább három vagy négy. Ha lennének ennyien, akkor tényleg lehetne tankolni a kerozint a magán gépekbe (hoppácska, hát épp elfogyóban az is a reptétren, ugye, jobban teljesít!). És ki van most mellette? Nagy Ervin, Rost Andrea meg Nagy János (óbazmeg!). Elég kevésnek tűnik.

Vagy a háttérben megbúvó Lázár? Konteónak a leglogikusabb.

Az sem tetszik Magyar Péterben, hogy miközben nagyon beszél nem látszik, hogy ez hol lesz tettre váltható. Nincs pártja, de EU választásokról és önkormányzatokról beszél. Azt ígérte mostanra ez megoldódik, de már most is késő lenne, és nem nagyon látszik, hogyan menne át a bürokrácián a megfelelő időpontig. Ha pedig tényleg nem tud indulni az EU választáson (meg az önkormányzatin), akkor előtte van 2 év, amit végig kell dolgozni ezzel a bélyeggel. Hányan fognak a lelkesek közül csalódni, ha nem lesz ott az ikszelhető listán a NÉV? Jó kérdés, szerintem ott válik el majd, hogy mennyit bír.

De tegyük fel, hogy így vagy úgy ez az egész megoldódik és Magyar Péter egy 25%-os eredményt ér el mondjuk ’26-ban. Ott van mellette a nála kicsit nagyobb Fidesz meg a most még Mi Hazánknak hívott utó-Jobbik-MIÉP. Ott lesz 10-20% között valami baloldali formáció is. Jó ez így bonyolult lesz, evezzünk a könnyen átláthatóbb irányba, legyen ez az eredmény az utópisztikus parlamenti választásokon:

A NER nyer: 35%. Talpra Magyar: 30%, GyurMentum: 28% és 7% náci. A NER nem tud kormányt alakítani, még a nácikkal is kevesen vannak. A Gyurcsányék vezette maradék itt olyan elméleti eredményt ér el, amit sosem fog, de ezen lendüljünk túl, a 28% szép, de messze nem kormányzóképes. És ez igaz a 30%-os TMP-re is. Tehát koalíciót kell kötni. A régi baloldal és a NER nem fog. Magyar Péternek kell valakivel. És ebben az esetben kivel fog? Hát, hogy nem a bal oldallal az 100%. Ebben az utópisztikus esetben, merthát még pártja sincs, ki fogja tovább életben tartani a NERt?

Hát igen.

Szóval ezért nem bízok én Magyar Péterben. Annyit nem változik senki, hogy egy ekkora dilemmát a nekem tetsző irányba oldjon fel.

Borítókép: 444.hu