2022. március 9. 11:49

Háború okostelefonnal

Ukrajnában látszik először, hogy a mindennapi életünk eszközei valójában fegyverként is használhatóak: háború okostelefonnal (is) vívva.

Amikor az ember a hadseregekről meg háborúkról olvas mindig előjön, hogy az utolsó középkori típusú az első világháború volt. Azóta vannak a modern háborúk, rendes repülőgépekkel (majd drónokkal), tankokkal és sehol egy ló. Ahogy elnézem az ukrán-orosz háborút (elnézést: speciális hadműveletet) nekem úgy tűnik, hogy egy szinttel tovább léptünk a modern háborúban. Megjelent egy új fegyver, az okostelefon, ami legalább annyira hatásos, mint egy tank.

Az okostelefon a benne rejlő fényképezőgéppel és videókamerával az eddigi háborús hírforrásokat alaposan felduzzasztotta. A szétlőtt tankok, leszedett repülőgépek, a földig rombolt házak, halott katonák és civilek egy pillanat alatt töltötték be a cuki macskás videók és képek helyét. És az Ukrán kormány zseniálisan használja ki ezt az új fegyvert. Lehet, hogy az oroszok sokan vannak, rengeteg fegyverrel (bár eddig nem tűnnek olyan acélosnak, mint amennyire rettegett a hírük), de gyakorlatilag belebuktak abba, hogy a propaganda feltüzelte az ukrán népet (és a többi nemzetet is). Twitter, TikTok, YouTube ezek a kommunikáció fő csatornái. Régebben a háborúról a hadi tudósítók jelentéseiből lehetett tájékozódni, most meg ott van élőben a telefonodon. Nem véletlen, hogy az oroszok lekapcsolták ezeket a felületeket, nehéz úgy hazudni, hogy mellette ott pörög a valóság.

?? Ukraine Weapons Tracker on Twitter: „#Ukraine: Ukrainian forces taking out Russian tank(s), possibly T-72B3, with RPG-7 fire; seems two PG-7VM/S are fired. pic.twitter.com/JEFkagPQEr / Twitter”

Ukraine: Ukrainian forces taking out Russian tank(s), possibly T-72B3, with RPG-7 fire; seems two PG-7VM/S are fired. pic.twitter.com/JEFkagPQEr

De ami még érdekesebb az az emberek hozzáállása. Van itt ez a videó a Twitterről, amin ukrán katonák (önkéntesek, mit tudom én) videózzák, ahogy kilövik az orosz járműveket. Megnéztem néhányszor, mert valami csodálatos, ahogy ezek a fiatal férfiak pont azzal a marháskodó attitűddel videózzák a harcot, ahogy a másokat szivató rövid videókat készítik. Rakd egymás mellé őket: ugyanaz a sablon. Csak itt vérre megy.