2015. január 18. 09:02

A szerzői jogvédelem és a családi videók

Tegnap este készítettem egy újabb pár perces videót, most Dávidról. Semmi művészi, csak négykézláb mászkál fel és alá a lakásban, felhúzódzkodik a fotelekre és asztalokra, vidáman dobol. Viszonylag sűrűn szoktam ilyen videókat összevágni, mert nagyon érdekesek akár egy év távlatából is, 20-25 múlva meg már szinte történelem. Apunak van egy csomó VHS kazettán a gyerekkoromról videója, jók, csak ember legyen a talpán, aki végignézi.

Mert a családi videók nagy része olyan dolgokat tartalmaz, amiket akkor érdekesnek és fontosnak találtunk, de valójában csak hosszú percek unalma. A szüleim videóit megnézve arra jutottam, hogy a tágabb baráti kör és a család számára egyaránt a maximum 5-6 perces, klipp-szerű filmek  az emészthetőek. Senkit nem fog érdekelni a legfrisebb szobanövény makrózva, meg hogy milyen szépen van megterítve az asztal, de jól néz ki a sült a porcelánon, mert mindez csak lom, de az, hogy miként nézett ki a nagymama, meg milyen volt 2 évesnek a kislány, hogy csépelték egymást az unokatesókkal, na ez örökre érdekes marad (legalább addig míg egy szereplő is él a videón láthatóak közül).

De az igazi trükk, hogy jó zenét kell alátenni. Az feldobja a hangulatot. Ezért minden videó megosztónak van már zenetár szolgáltatása, ahol jogdíjmentesen felhasználható számokat tölthetsz le, sőt a YouTube már hang effekteket is kínál, ingyen. Sokszor használom is ezeket a zene könyvtárakat, de néha egyszerűen nem elég jók. Tegnap hiába kutattam nem találtam megfelelőt és végig valami dallamosabb, de énekelt dalra vágytam. Rövid kutakodás után ráleltem az egyik kedvencemre, a U2-tól a Beautifull Day című számára. Amikor elkezdtem vágni hozzá a jelenteket már tudtam, hogy nehéz menet lesz a publikálás, a zene egyszerűen túl ismert.

Igazam lett, egyszerre kezdtem el feltölteni az elkészült, valamivel több, mint négy perces videót a YouTubera, a Facebookra és a Vimeora. Mindhárom helyen elkezdték feldolgozni és megjött az eredmény: szerzői jogi konfliktus van. Mivel ettől előre tartottam, pluszban a gyerkőcös videókat szűk csoportnak szoktam csak publikálni nem izgatott nagyon. A Facebook és a Vimeo törölték a videót, de különbözőképpen reagáltak:

A Vimeo felajánlotta, hogy keressek a zene tárból egy ingyenes számot és kicseréli a hangsávot, vagy akár igazolhatom is, hogy én jogosult vagyok használni a U2 dalát. Én egyik verziót se akartam, így maradt a törlés megerősítés.

A Facebook szimplán közölte, hogy ez jogosulatlan felhasználása más tulajdonának, letörölték a klippet. Utána kaptam felugró ablakot, hogy fellebezhetek, de ha nincs igazam megvonják tőlem a videó közzététel jogát és/vagy törölhetik a fiókomat is.

A YouTube a király ez egyértelmű. Jelezte a problémát, de mivel nem nyilvános videót töltöttem fel, csak szűk körrel megosztott tartalmat készítettem, ezért hagyta hadd menjen. Lehet, hogy egyes országokban nem lesz hangsáv, vagy hogy a jogtulaj rátesz reklámot és ő kapja a bevételt. Ha a U2 kéri, majd akkor eltávolítják.

Tisztában vagyok a mögöttes érveléssel, de nem nagyon értem a dolgot, hiszen a dalt én megvásároltam. Fizettem érte már a kiadónak, a U2 is megkapja belőle a pénzét, a reklámból a többi felület is részesedik, miért gond még ez? Ki jár vele rosszul?

Főleg úgy, hogy nemes egyszerűséggel felpakoltam magamhoz a videót és most bárki megnézheti (akinek hagyom).