2015. január 16. 15:16

Meghólok azt mi lesz?

Az előbb érkezett meg a Google inaktív fiók kezelő rendszeres jelentése. Aki nem tudná mi az, annak elmondom, ha egy Google fiókba a megadott időn belül nem lépnek be, nem használják, akkor küld egy értesítést a megadott személynek, e-mailben és telefonon, hogy nézzen utána mi a kánya van. Praktikusan, ha meghalok, akkor a kiválasztott személyek átvehetik a fiókom kezelését, hogy a benne tárolt értékek, satöbbi ne menjenek kárba.

Bár ez a legtöbb embert

  • nem érdekli
  • morbidnak tartja

szerintem egy igen jó funkció. Van ilyen a Facebookon is, ha jól emlékszem bizalmi kapcsolatok az elnevezése. Szerintem végrendelkezni nem morbid, hanem nagyon is praktikus dolog, és akár akarjuk, akár nem a digitális hagyatékunkkal is kezdeni kell valamit. Sajnos az elmúlt időszakban több ismerősöm halt meg és egyiknek sincs rendezve például a Facebook fiókja. Szerintem sokkal morbidabb dolog, hogy a tavaly ősszel elhunytnak még sok boldogságot és hosszú békés öregkort kívánt valaki, aki nem értesült a haláláról. De végiggondoltad már, hogy mi lesz az e-mailekkel, a videóiddal, a dokumentumaiddal és még sorolhatnám hosszan. Szóval erre jó az inaktív fiók kezelő, aki ilyen kellemetlen esetekben kap egy értesítést, beléphet a fiókodba és elrendezheti, hogy te már halott vagy. A Facebookon a profilodat törölheti, de emléklappá is alakíthatja, szerintem az utóbbi a legjobb verzió. A Google fióknál fogalmam nincs, hogy milyen opciói vannak, de remélem ha meghalok majd kikapcsolják az automatizált szarságaimat. 🙂

Amiért az egészet elkezdtem írni, csak kicsit elcsapongtam – szokásom, elnézést – az az, hogy megérkezett a levél és mivel jó ideje rá se néztem a funkcióra gondoltam ellenőrzöm. Meglepődve láttam, hogy csak a feleségemet adtam meg kedvezményezettnek, gondoltam ezen változtatok. Aztán elkezdtem böngészni a címlistámat és rájöttem, hogy nincs senki más, aki elég közel áll a személyes dolgaimhoz és ért elégé az ilyesmihez, csak Ő. Remélem nem halok meg míg a gyerkőcök fel nem nőnek, őket majd kiokítom.

Ti, többiek meg buktátok.