2014. december 14. 22:12

Ray Donovan (1. évad)

Én nem is értem, hogy apadtak el az aktuális sorozatok – már, amiket nézünk – de az elmúlt hetekben valahogy mind elmentek karácsonyi szünetre. Haven, Walking Dead, Downton Abbey, Revenge, Homeland: sehol semmi. Az űrt kitöltendő Zsófi talált két sorozatot, amiket én jól letorrenteztem és piszok gyorsan ledaráltuk őket, az egyik volt a Ray Donovan.
Oké, másoknak az első évad már biztos „so last year„, de a jobb később, mint soha itt extrán igaz. A Ray Donovan egyáltalán nem egyenletes színvonala ellenére piszok gyorsan a kedvenceim közé ette be magát.

A sorozat első pár része és a második fele közt olyan súlyos hangsúly és stílusbeli eltolódások vannak, hogy biztosra veszem: menet közben rántották helyre a szériát. Az alapötletért Tarantino nyugodtan perelhetné a készítőket, Ray Donovan egy 20 évvel későbbi kiadása a Ponyvaregény Mr. Wolfjának. Ugyanaz a meló, ugyanaz a háttér és stílus. És az első részek ennek megfelelően is indultak. Ügyfelek és problémáik álltak a középpontban, Ray mögött (felett és alatt is) munkatársak, megannyi megoldandó ügy. A családi szálak közül a testvérek és a börtönből szabaduló apa sztorija volt az erősebb, a szűk család, a két gyerek és a feleség egész sablonosan semmilyennek indult.

És akkor, ha nem is egyik epizódról a másikra, de relatív hirtelen elkezdtek eltünedezni a szereplők, illetve eltolódtak a hangsúlyok. Eltűnt Lee Dexler (az idegesítő, headsetes főnök), akit a Houseból már ismert Peter Jacobson játszott. No nem mintha nagyon hiányozna. Ha már Ray főnökeinél tartunk: Ezra Goodman (Eliott Gould játssza, ő volt Ross és Monica apja a Jóbarátokban) is valahogy eljelentéktelenedett az epizódok során. De tűntek el komplett történetszálak is, mint például az első epizódokban állandó feszültségforrást jelentő Ashley, aki nem bírt leszállni a címszereplőről, hiába kötözték ki egy napra a fürdőszobában. De gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra ejtették el Ray lányának Bridgetnek és a fekete rapper srácnak a sztoriját is.

A Donovan fivérek

A főszereplő, ahogy már írtam, leginkább egy modernebb Mr. Wolf. Megoldóember, aki gazdag és/vagy híres hollywoodi emberek gondjait oldja meg (vagy éppen tetézi). Az én hibám, de nekem nem esett le a fedősztorijuk. Ezra és Lee Ray főnökei, de, hogy ők minek álcázzák magukat (ügyvédek, magánnyomozók?) számomra érthetetlen. Liev Shreiber remekül játszik, laza, cinikus, igazi rossz fiú (mondhatni faszagyerek, ez sokkal jobban fedi a karaktert), töprengtem egy ideig, mikor megláttam a sorozatban, hogy hol láttam az elmúlt időszakban, aztán leesett: a Bérgavallérban ő adta a zsidó rendőrt. Ezerarcú, én mondom.

Ray és Mickey Donovan az első évadban. (Liev Schreiber és Jon Voight)
Ray és Mickey Donovan az első évadban. (Liev Schreiber és Jon Voight)

Raynek elég rendezett és megszokott élete van, mondhatni rendszeres. Feleség, két gyerek, akikkel a viszonya kicsit lazább a tökéletesnél, no meg a testvérek. A Bostonból L.A.-be települt család egy edzőtermet vezet, ahol rendszeresen box versenyek is vannak. Ray tartja egyben és víz felett a testvéreit. A parkinson kóros box-edző bátyját és a szexuális zaklatástól megzakkant öccsét. Apjuk az apjuk helyett, akit nem mellesleg ő küldött 25 évre börtönbe. Érthetően aggódni kezd mikor kiderül, hogy alig 20 év után szabadult, korábban, mint várták.

A sorozat egyre inkább Ray és az apjuk, Mickey (Jon Voight) közti konfliktusra szűkül le. Az apa és a fiú igazából borzasztó egyformák, ugyanazokat védik és ugyanolyan gátlástalanok. A kapcsolatukat sokminden terheli, nehéz megemészteni, ha a fiad 25 évre lesittel, de jelenetről jelenetre képesek a színészek a szívedet maguk mellé állítani, nehéz dönteni kettejük közt. Nekem nem is sikerült.

Bunchy, Daryll és Terry Donovan
Bunchy, Daryll és Terry Donovan

Hasonlóan lehetetlen volt számomra, hogy Bunchy (Dash Miok) és Terry Donovan (Eddie Marsan) közt döntsek. Hiába nem főszereplők a karaktereik kidolgozottságában ez nem volt érezhető. Bunchy örlődése és önpusztítása, az ingadozása Mickey és Ray közt zseniális volt. Terry nem csak a család legegészségesebb lelkű tagját, de a szilárd pontot is remekül hozta, miközben egy egész izgalmas romantikus szálra is futotta. Megkockáztatom, hogy az ő színészi teljesítménye jobb volt, mint a két főszereplőé.

A Donovan fiúk közül egy teljesen felejthető akadt: Daryll, aki csak féltestvér. Lehetett volna sokkal jobb karakter is, de valahogy nem futotta ki a formáját. Mindegy, az arány még így is remek.

Ray Donovan

Első-felületes pillantásra úgy tűnhet, hogy Raynek a testvérei fontosabbak, feléjük nyitottabb, mint a felesége és gyerekei irányába. Annyi valóban igaz, hogy Ray sokkal inkább tűnt apa figurának Bunchy, mint a fia vagy lánya mellett. A végére, mint minden más szál ez is a helyére kerül.

Bridget és Conor tipikus burában nevelt gazdag kölkök. A szüleik mindent megadnak nekik, amit ők nélkülöztek és ezért elég durva konfliktuskat szül, amikor nevelni próbálják a kamaszokat. Köztünk szólva: elég sablonos sztori, a sorozat legkevésbé érdekes részei ezek.

Egy fokkal jobb Ray felesége, aki egész kidolgozott karakter. Mégis végig zavaró volt a bizonytalanság, hogy mit (nem) tud a férjéről, mit sejt. Számomra hihetetlen az a megoldás, hogy nem ismerte Ray munkáját: hiteltelen. Paula Malcomson Abby Donovanje nem is annyira a feleség szerepében jó, inkább, mint meny tesz sokat hozzá a sorozathoz.

Abby és Ray Donovan
Abby és Ray Donovan

A munkatársak

Avi és Lena az igazi mellékszereplők a sztoriban. Hoznak is megfelelő sablonokat, könnyebb, elnagyoltabb karaktereik jól felszabdalják, tagolják a történetet. Mégis láthatnak valami többet a készítők bennük, mert ők ketten a második évadhoz kapcsolódó kiegészítő websorozatot kaptak, meg kell majd nézni!

A Ray Donovan úgy lett igazán jó sorozat, hogy menet közben élesen váltott és ez igazán nagy bravúr. Nem hiszem, hogy vártak második évadot a készítők, mert nagyon szépen lezárták a lényegi szálakat, mondhatni, hogy kerek-egész lett. Kíváncsi vagyok a második évad melyik verziót erőlteti majd: a családi drámát vagy a problémamegoldó fenegyereket.