2023. szeptember 26. 09:42

Podcast #2: Hétvégi rutin

A péntek az a kisszombat…

Azt már a múltkor megbeszéltük, hogy a podcastek az új rádió (és/vagy tévé) műsorok. (Ide szúrnám be azt a kitérőt, hogy mennyire idegesítő amikor egy podcast ezt nem tudja eldönteni! Felveszik képpel, majd az elérés maximalizálás jegyében a hangsávot felküldik a különböző hangzó platformokra is. Ilyenkor jön az a fájdalmas tapasztalat, hogy hiába mutat rá a műsorvezető a grafikonra, hogy a piros vonal mutatja az EU átlagot, az a kis zöld meg ott alul az országunkét, de te nem látod, mert hallgatod, ugye!!! Kitérő vége.)

Hol tartottam?

Arról akartam írni, hogy vannak a rendszeres időközönként jelentkező adások, amikhez igazíthatod az életedet is. Akár. Valamiért – és ebben én érzek egy Hogyan csináljunk sikeres podcastot 10 egyszerű lépésben Udemy kurzust – mindenki a péntek-vasárnap intervallumban dobja ki az új adásokat. Hogy ez miért nem jó? Mert péntektől csütörtökig rengeteg minden történik, amikről mindenki már csúnya késéssel tud csak témázni. Arról nem is beszélve, hogy hallgatóként péntek estétől rengeteg új anyag áll rendelkezésre és priorizálásra vagy kényszerítve, hogy mit hanyagolsz a másik kedvéért.

Szóval szombat reggel van az én életemben, amikor általában a kukások miatt nem lehet nyugodtan aludni, így viszonylag korán, hajnali nyolc előtt a konyhában találom magam, hogy az éhhalál szélén vergődő családnak spártaian egyszerű reggelit dobjak össze. (Tojásételek, bundás kenyerek, kávé: két féle, gyümölcs, zöldség, hogy egészséges is legyen, camambert, meg joghurt. Ja és valamit biztos elfelejtek.)

Három harmad – 24.hu

Szóval szombat reggel van és ilyenkor a telefonomat a pultra támasztva a 24.hu heti podcastjét, a Három harmadot nézem / hallgatom. Ez a heti adás kínosan ügyel rá, hogy egy órás legyen, ami alatt az elmúlt hét bel- és külpolitikai eseményeit beszéli át három újságíró.

Egyedi merítés a hírekből, ahova sokszor bekerül a szubjektív véleményük is és ennek néha elég felhevülten hangot is adnak. Bár nem vagyok száz percentesen egy állásponton egyikükkel sem, de érdekes ezt a sok különféle véleményt meghallgatni, amikben az a közös, hogy mindegyik vállalható világképhez igazodik, semmi náculás, semmi kommancskodás.

Az adás ingyenes, a 24.hu YouTube csatornáján lehet feliratkozni rá. Néha csinálnak élő közönség előtt felvett epizódokat és valamikor a nyár eleje tájt indultak a nézői kérdésekre válaszoló különkiadások is, amik hét közben jó pótlékot adnak az uborkaszezonban.

  • Politika 90%, kultúra 10%
  • Pontszám: 9/10
  • Időpont: péntek este
  • Hossz: 1 óra

Lakner és Ceglédi

Ez egy nagyon hányatott sorsú adás, évek óta beszélget a két politikai elemző Zoltán heti fél órákat, de időbe telt míg az ATV-n kötöttek ki. Én akkortájt csatlakoztam, mikor a Szeged TV-n adták a műsort egy moderátorral Jó zsaru, rossz zsaru címen. Ott sok gond volt technikailag, aztán az ATV stúdiójában ezek nagy része megoldódott (főleg miután elhagyták a teljesen értelmetlen aláfestő zenét).

A szombati vacsora összekészítéshez ideális választás, de ha a hétvégi délután esteleg idegörlő World of Warcraft farmolásban telik, akkor is jó háttérműsor a grindhez.

Ceglédi igyekszik nem aktuális témákon rágódni, hanem nagyobb képet festeni, de a végén azért a mindennapok belopják magukat a műsorba mindig. A 30 perc elég feszes és bár pont jó egy egyszerűbb reggeli/vacsora előkészítésére, de általában pont akkor lesz vége mikor belemelegednek.

  • Politika
  • Pontszám: 8/10
  • Időpont: szombat (reggel?)
  • Hossz: 30 perc

Szabadsajtó Klub

A Sajtóklub ellentéte lenne a Szabadsajtó klub, amit Gulyás Balázs igyekszik életben tartani. A fenti Lakner és Ceglédihez hasonlóan ez is több platformon megfordult már, most éppen a helyüket keresik és – nekem legalábbis – nagyon hiányzik. (Utolsó adás itt.)

Update: A KlikkTV youtubeon újraindult az adás.

A koncepció szerint négy különböző világképű, de a független újságírás és demokrácia iránt elkötelezett újságíró beszélget a témákról. A legtöbb esetben ez inkább úgy alakul, hogy három inkább jobboldali / konzervatív vitatkozik Tóta W. Árpáddal. Na én az utóbbi miatt nézem az adást.

Tóta W. nagyon értelmes ember, aki elég bátran száll bele az általa hülyeségnek gondolt dolgokba, évtizedek óta rajongója vagyok az írásainak. A többiek számomra kissé szemellenzősek és valahogy kevésbé tűnnek okosnak, de megadom a lehetőségét, hogy ez csak az én elfogultságom miatt van.

Hogy lesz-e még új helyen feltámadás azt nem tudom, de drukkolok az ügyért.

  • Közélet
  • Pontszám: 7/10 (két pontot vontam le a hangminőség miatt, csapnivaló)
  • Időpont: kéthetente volt, meglátjuk hogy lesz
  • Hossz: kb. 1 óra

Borízű hang

Végre egy tényleg csak hang alapú podcast, amibe viszont néha elférne a kép is. A Borízű lenne az idióta reggeli röhögősműsorok megfelelője vagy valami hasonló, csak érdekesben. (Na jó, többnyire érdekesben.) Három alapvetően értelmes ember egy órán keresztül beszélget mindenféléről. Hogy jó-e az egész az véleményes, nekem tetszik. (Itt találod!4!!!) Minden vasárnap reggel ezt hallgatom tojás habarás közben.

Sosem volt még olyan tartalomszolgáltató, aki engem sportról szóló beszélgetések meghallgatására rávett volna, na most ez is megesett. A kedvenc részeim azért UP üvöltözései a világvége témában, Bede sztorijai különféle országokról, étteremekről és kajákról meg Winkler szerencsétlen sorsú macskájának a kalandjai.

A kajálás visszatérő témájához lenne jó a kép, főleg a mozgókép is, mert bár élvezetes a nagy csámcsogás, meg “állagétel” leírás, de azért van amikor egy kép több ezer szónál, ugye.

A Borízű mellé ajánlom Winkler heti Borízű hírlevelét és UP heti levelét is, amik jó kiegészítői a műsornak. (Plusz pont, hogy elosztva jönnek a héten!)

A Borízű viszont fizetős műsor – félig. Ha 444 kör tagságod van, akkor már vasárnap kora hajnaltól hallgathatod (én a Google Podcastet preferálom), de keddtől a Borízű a nem tagoknak is elérhető, igaz akkor már nem túl up-to-date.

  • Politika, kultúra, kaja-pia, utazás, ismeretterjesztés, kínai néni, budaörsi uszoda, vállalhatatlan zenék és még számos más
  • Pontszám: 10/10
  • Időpont: Vasárnap hajnal / kedd
  • Hossz: kb. 1 óra

Ezek voltak a hétvégi állandók. A következő részben a hétközbeni podcastok közül csemegézek, ahol a fókusz elfordul a politikáról.

A podcast körkép 2024 további ajánlói:

A bejegyzés eredetileg a Substackemen jelent meg.