2023. szeptember 25. 09:34

Podcast #1: Rádió újra

Kinek szól a podcast?

A podcast ma ugyanúgy viselkedik, ahogy a blogok az ezredforduló környékén. Lehet, hogy a legtöbb tartalmilag, de főleg formailag kevesebb volt, mint az újság (és több, mint a személyes napló), de új kihívást hoztak. A podcastek ugyanezt teszik ma. Nincs új a nap alatt, a podcastek szép lassan átveszik a stafétát a tévétől és rádiótól, de nem hoznak semmi újat. A formátum csak felületében új, igazodik a technikai lehetőségekhez és él az internet publikációs szabadságával.

Én évekig nem néztem tévét és nem hallgattam rádiót, max ha beültem a feleségem mellé a kocsiba. Nem hiányzott, mert az érdekes sorozatok már nem a varázsdobozban mentek, a rádiónál meg a YouTube Music sokkal jobb zenéket sugárzott. Aztán szép lassan megtört a jég, amikor a 444 előfizetésemmel elkezdtem hozzáférni a műsoraikhoz. Rájöttem, hogy a podcastok, akár videós, akár csak hangzóanyagok a régi médiumok javát hozzák el a kötött műsoridő és az idegesítő reklámok nélkül.

Kezdetben csak politikai műsorokat hallgattam, aztán egyre több zenei, kultúrális adás is képbe került. A korábbi YouTube ajánlóm főleg zenéket tartalmazott, ami hamarosan elkezdett átbillenni a különböző podcast csatornák irányába.

Ma már a házimunka közben egyértelmű, hogy hallgatok valamilyen adást. Vannak rendszeres műsorok, amiket megszokott időpontban szoktam hallgatni, de szerencsére annyi jó adás van már, hogy bármikor találok kedvemre valót. És bármikor félbeszakítható. Na ezt nem tudja se a tévé, se a rádió.

A hosszúra nyúlt elmélkedés után, akkor a lényegre térek.

A következő időszakban ajánlókat írok azokról a csatornákról, amiket rendszeresen hallgatok ezen a felületen. Rövid ismertetés, az én szubjektív véleményem, elérés, ingyenes vagy fizetős, satöbbi. Lesz köztük ismert és kevésbé ismert és szívesen veszem a visszajelzéseket, illetve az ajánlókat a substack hozzászolások között.

A podcast körkép 2024 további ajánlói:

A bejegyzés eredetileg a Substackemen jelent meg.