2023. október 1. 09:58

Podcast #3: adások a szürke hétköznapokra

Közéleti, történelmi és kultúrális podcast ajánló

Van ez az AI hype mostanában, ChatGPT és társai. Sokan féltik tőlük a munkájukat, van aki nem is alaptalanul (helló marketingesek / reklámszöveg írók), de ahogy próbálgatom a munkámaban és a hobbijaimhoz ez még nagy általánosságban felesleges félelem. Főleg, hogy én ezt nem igazán látom valódi mesterséges intelligenciának, maximum valami modulnak a nagy kódból.

Bárhogy is van, egy valamit az AI(nak nevezett izék) sosem tudnak majd elvenni az emberektől: a jó vitát és beszélgetéseket. Szerencsére mostanbában egyre többen ülnek mikrofonok mögé, hogy elmondják az ismereteiket, véleményüket. Nem mindenkinek megy ez a podcast dolog, ott van például a Friderikusz-féle próbálkozás: remek technika, évtizedes tapasztalat és semmi spontaneitás, izgalom. Hiányzik az a bizonyos szikra. Mások meg jóval gyengébb technikával, Zoom konferenciahívásokkal operálva, enyhén visszhangosan ugyan, de a székedhez szegeznek.

Szamárpad

A Tiloson indult Szamárpad csatorna kétheti műsor, mostanság leginkább az ukrán háborúval foglalkoznak. Bár feliratkoztam a csatornára nem vagyok rendszeres hallgatójuk, de ha éppen kéne valami érdekes téma, munka – házimunka mellé az elsők között nézek rá, hogy van-e újdonság. Általában akad.

  • Közélet, Külpolitika, Irodalom
  • Pontszám: 7/10
  • Időpont / Hossz: passz – változó

Digitális Legendárium

Ha egész gyerekkorodban mindenki meg volt győződve a családodban (jómagad is), hogy anyádhoz hasonlóan történelem tanár leszel, akkor az óhatatlanul rajta hagyja az érdeklődési körödön a nyomát. Hát én pont így jártam.

A podcastek világába a politika vezetett, de aztán elkezdtem felfedezni másféle tartalmakat is. A Digitális Legendárium sokszor szembejött velem, de hosszú ideig bizalmatlanul tekintettem rá. Mikor adtam neki egy esélyt teljesen beszippantott. Nagyon érdekes történelmi sorozatokat csinálnak, de jók az egyszeri epizódjaik is. Rengeteg olyan témát dolgoznak fel, amiről az iskolában egyáltalán nem esik szó vagy csak nagyon kevés, de bemutatják a történelmi kutatások új eredményeit is, akkor is, sőt főleg akkor, ha közmegegyezéses szent teheneket kell ezért beáldozni.

Jól szerkesztett, fejezetekre bontott adásaik vannak, így könnyen félbe is tudod hagyni és folytatni később.

  • Történelem
  • Pontszám: 10/10
  • Időpont / Hossz: változó

B32 Galéria és Kultúrtér

A B32 a szomszédunkban van és mégis kevesebbszer jutok el a rendezvényeikre, mint szeretném. Viszont a Covid alatt rátaláltam a YouTube csatornájukra, ami nagyon rendszertelenül frissül, de mindig érdekes tartalmakkal.

  • Zene, színház, beszélgetések, kiállítások
  • Pontszám 10/10
  • Időpont / Hossz: változó

Diétás Magyar Múzsa

A Múzsát a töretlen optimizmusa miatt kedveltem meg, mondhatni Ésik videós bejelentkezéseinek ellenére. Szerencsére mióta a Substackre költöztek elkezdték komolyan venni a podcast formátumot is. Kiderült, hogy a vezérfőszerkesztőnek nagyon kellemes orgánuma van és ha előre megírja, akkor érdekesen és gördülékenyen tud beszélni. A téma a hazai közélet és náluk mindig van fény az alagút végén.

  • Közélet, néha szumó (asszem, mert azt kihagyom) és vonatok
  • Pontszám 8/10
  • Időpont / Hossz: Változó

Lehetne még hosszan sorolni a tartalmakat, de talán ezek a legjobbak / legérdekesebbek számomra. Remélem találsz te is köztük magadnak valót.

A podcast körkép 2024 további ajánlói:

A bejegyzés eredetileg a Substackemen jelent meg.