2022. február 10. 20:36

Mit is írt az Orbán Viktor?

Hozzám is megérkezett Orbán Viktor levele, ami a címzésével valami NAV küldeménynek van álcázva, miközben a legolcsóbb választási propaganda.

Az embernek ügyes-bajos dolgaiban gyakran kell a NAV-val leveleznie. Persze mostanában a NAV már nem papíron levelezik velem, hanem e-mailt kapok, szóval már eleve gyanús egy ilyen boríték, mint ami ma reggel a postaládában landolt. De nézzük inkább, hogy milyen egy levél ami mostanság a NAVtól érkezik egy állampolgárhoz:

 

1. Az értesítő email, amiben leírják, hogy mit fogok kapni, ha azonosítom magam és letöltöm a dokumentumot

1. Az értesítő email, amiben leírják, hogy mit fogok kapni, ha azonosítom magam és letöltöm a dokumentumot

2. Ez meg a valós fájl/üzenet. Nem valami látványos, de elég informatív.

2. Ez meg a valós fájl/üzenet. Nem valami látványos, de elég informatív.

Megszoktam ezeket a rideg, megszólítás nélküli emaileket és fájlokat. Lényegretörőek és tudod hányadán állsz velük. Arra vannak, hogy közöljenek veled valamilyen folyamatot, amiben ilyen vagy olyan módon érintett vagy. Szikárak, hivatalosak. Ez a dolguk.

Orbán Viktor levele a családi adó visszatérítésről

Orbán Viktor levele a családi adó visszatérítésről, amit NAVos levélnek álcáztak

Orbán Viktor levele ehhez képest valami egészen más, bár a boríték alapján NAVos levélnek is tűnhet akár. Amikor átfutottam (nem hosszú, szerencsére) azon töprengtem, hogy most igazából itt ki szól kihez? Az első mondat egy joviális vezérigazgató stílusa, egy olyan ember írta aki büszkélkedik a saját beosztottjának, hogy most adakozik, jót cselekszik a másikkal.

Baj ez? Baj bizony! Orbán Viktor nem az én főnököm, nem a saját pénzéből adott nekem, alattvalóként vagy beosztottként egy részt, pont fordítva. Orbán Viktornak én vagyok a főnöke, meg te, kedves Olvasóm és nem juatlmat kapunk, ahogy ez a mondat állítja, hanem a saját pénzünkből egy darabot vissza. (Itt van egy másik problémám, ezt a pénzt nem igazán értem, hogy miért kapom vissza. De ez más tészta, most ne ezzel foglalkozzunk.)

A második bekezdés nekem azért tetszik különösen, mert a koronavírus járvány korábbi részeiben, a nagy gazdasági krach első ütéseinél a kormánynak eszébe sem jutott, hogy tegyen bármit a gyereket nevelő családokért, de másokért sem. Úgy, ahogy van elengedte mindenki kezét, hogy éljen túl, ahogy tud. A mi családunk is így járt, egy hét alatt vesztettük el a feleségemmel az állásunkat és a kormánynak köze nem volt ahhoz, hogy az egész addig felépített egzisztenciánk nem ment füstbe 4 hónap alatt. Ha nem lett volna mögöttünk a családunk, akkor csúnya csődbe mentünk volna nyár közepére. Az Orbán Viktor vezette kormány nem segíteni akar ezzel a pénzzel, hanem szavazatokat akar vásárolni azoknál, akiket korábban aljas módon magára hagyott a bajban.

Lehet más hangsúlyokról beszélni, teljesen természetes dolog ez a politikában, de a harmadik bekezdés maga a tömény cinizmus. Orbánék évek óta veszik el az országtól a pénzt és adják azt a saját családjuknak vagy strómanjaiknak. Nem a mindegyik családnak, a sajátjuknak. Amit ők családpolitikának és támogatásnak hívnak az zsarolásos hitelezés. Köteleznek, hogy úgy élj és szeress, ahogy az nekik tetszik, egyébként esélytelen leszel saját lakásra, házra, autóra.

A negyedik bekezdés meg értelmezhetetlen. Ezt a nemzeti kormány dolgott én sosem értettem igazán. A Hornék vagy a Fletóék nem voltak nemzetiek? Magyar állampolgárok voltak, ha jól emlékszem. Hogy lehet ennél nemzetibb valaki? Ha csak…

…de ugyan az azért nem lehet, a miniszterelnök szereti a zsidókat, tart is belőlük párat látványosan. Ja, hogy úgy, már értem…