2016. február 1. 19:21

The Leftovers (A hátrahagyottak), az 1. és 2. évad

Karácsonytól január végéig van a nagy sorozat holt-szezon. Zsófival ilyenkor szoktunk bedarálni egy-egy régebbi szériát. Idén a The Leftoverst találtuk így meg, a befejező évadra sikerült felzárkóznunk.

Nekem kellett pár rész, hogy rájöjjek: basszus amit alap problémának hiszek, az eltűnt emberek, csak díszlet. Ez a sorozat sose fogja elmondani, hogy

  • mi történt,
  • hol vannak az emberek,
  • miért pont ők tűntek el.

Mert ez a sorozat egyáltalán nem az eltűnt 2%-ról, hanem az ittmaradt 98-ról szól. Jah, hogy a címe ezt jelenti? Ok, én vagyok gyenge.

Leftovers kisvárosok

A nyitó évadban a The Leftovers sokkal inkább a gyászra és a történtek feldolgozására koncentrált. Nekem bejött a lassú történetvezetés, ahogy a realitás misztikum és őrület határmezsgyéjén tartották a főszereplőt. Mert az első évadban legalább az egyértelmű volt, hogy a Kevin Garvey-t alakító Justin Theroux a főszereplő. Ezzel aztán végére is értünk az egyértelmű dolgoknak.

Hogy őrült-e Kevin, vagy az apja. Hogy létezik-e Kevin éjszakai barátja, hogy a fehér ruhásokat ki pénzeli, hogy mit akarnak, de sorolhatnám a végtelenségig. A The Leftovers forgatókönyve ugyanis szinte egy percet se hagy ki, ahol ne merülne fel benned újabb kérdés. Csak választ nem kapsz semmire.

Ez persze őrjítő valahol, de legalább van min agyalni.

Kevin Garvey

Kevin Garvey

A második évad ezt a tematikát vitte tökélyre. Hiába az újragondolt főcím (jobb lett), az új helyszín és a rengeteg új szereplő, igazából semmi nem változott.

Nagy volt az évad kezdése. Az első 10 perc az ősasszonnyal behúzott a csőbe, nem gondoltam, hogy soha semmi szerepük nem lesz többé.

Újrakezdés igazi esély nélkül, ez a második évad. Úgy tűnik, mintha Garvey egy tökéletesen szeparált sztorit kapott volna, de igazából a második évadban még annyi sem történt, mint az elsőben. Az ex-rendőrfönők meg szinte az egyetlen cselekményt hozta az extrán lassú évadba.

Az az igazság, hogy remek töltelék sorozat volt. Viszont, amiért a Lostot egyszerűen eluntam, az a The Leftovers fő baja is: nem ártana, ha néha valamire magyarázat is lenne. Aláírom, hogy sokkal jobban sikerült, mint a Lost, sokat tanultak belőle.

Hosszas töprengés után 3,5 pontot kap nálam az ötből. A felet Liv Tyler miatt. 🙂