2015. március 25. 10:09

Így hullnak el a legnagyobbak, megszűnik az Internet Explorer

Évekig az Internet Explorer volt A BÖNGÉSZŐ. Lelkes rajongója voltam és bár jó sok éve már, hogy hűtlen lettem hozzá, de szíven ütött, hogy megszűnik.

Project Spartan, its new web browser for Windows 10

Microsoft officially announces Project Spartan, its new web browser for Windows 10. A number of recent reports have suggested that Microsoft was ready to move past Internet Explorer and introduce a new browser, code-named Spartan, to the world. Now, Microsoft has made that official by announcing that Project Spartan will be the new web browsing experience for Windows 10.

Én már nem is tudom, hogy milyen régen volt, mikor a 386-os gépemet lecseréltem egy Pentium I. csodára, amin Win98 futott. Régen volt az biztos, és emlékszem a kezdeti idők döbbenetére, a grafikus szövegszerkesztő, a gyönyörű színekben játszó képek, egész meglepőek voltak. Bár ma már nem igen tudok mit kezdeni egy számítógéppel internet nélkül, de akkor még álmodni sem mertem róla. Az ameriaki nagymamám vett nekem egy 56k modemet, hogy könnyebben tartsuk a kapcsolatot. Emlékszem, ahogy megkaptam, kibontottam a dobozból, forgattam és fogalmam nem volt hogyan tovább. Hónapokig állt a gép mellett kihasználatlanul. Aztán Samu unokatesóm mondta, hogy ha már van modemem csinálhatnék freemail fiókot, azzal tudnánk ingyen levelezni, mert a freemail biztosított betárcsázós, ingyenes netet is az e-mailezéshez.

Az első e-mailt Samuval váltottam, előtte megbeszéltük telefonon, hogy várni fogja és helyből válaszol. Majd letettük a telefont, hogy tudjunk netezni.

Piszok gyorsan rákaptam az ízére, akkortájt pörögtek a HIX digestek, a kispál levlista meg még ezer minden. Hamarosan kikönyörögtem egy olyan telefon előfizetést, amiben volt e-mailezésre internet elérés, hogy nagy csatolmányokat (100kb körül) is nyugodtan fogadhassak. A mai Telekom, akkor még Matáv, ehhez adott 10 perc ingyen netet. Az első weboldal, amit felkerestem a garfield.com volt.

De azért csapongok ennyit, mert évekig az Internet Explorer volt A böngésző. Ott figyelt hosszú ideig kihasználatlanul a Start menüben, majd egyszer csak lett net, rákattintottam és voilá, működött. Elég hamar lett Netscape is a gépemen, ma Firefoxnak hívják, mert voltak honlapok, amik csak ezzel vagy csak azzal működtek. Csuda egy világ volt. Éveken át ment a kiszorítósdi, én Explorer párti voltam még jó 10 éve is. A 6-os Explorer ugyanis megnyerte a csatát, mindenhol az futott máig rengeteg vállalati LAN felület csak azon fut. Beteg dolog, de ez van.

A blogomat éveken át Explorerre optimalizáltam, aztán egy idő után kénytelen voltam meghajolni a felhasználók változó szokásai előtt és elkezdtem több platformra optimalizálni (ez 10 éve Explorer, Firefox és talán az Opera volt). Igazából visszasírom azokat az időket, amikor egyeduralkodó volt az IE6, mert nem volt az a faszkodás, mint most, hogy miként kezelik a szabványt egyes böngészők. Nincs sok ősz hajszálam – még, de ami van jó eséllyel a böngésző optimalizálás miatt vegyült a hajamba.

Most már évek óta nem használom, csak tesztelésre az IE-t. Firefox majd Chrome párti lettem, az utóbbit szeretem annyira, mint anno az Explorert. Sajnálom mégis, hogy megszűnik, az én életemnek ezzel egy újabb darabja tűnik el.

Búcsúzzunk ettől is:

<!–[if !IE]>