2015. március 12. 19:00

LInKE – Belém tört a bicskája

Hozzám a Kreatív cikkén keresztül ma ért el az új magyar alkalmazás, a LInKE híre. Mivel én nem csak munkámból adódóan vagyok megszállottja az ilyen dolgoknak helyből kattintottam, regisztráltam, próbálgattam.

Hozzám a Kreatív cikkén keresztül ma ért el az új magyar alkalmazás, a LInKE híre. Mivel én nem csak munkámból adódóan vagyok megszállottja az ilyen dolgoknak helyből kattintottam, regisztráltam, próbálgattam. Az első benyomásom nem mondható egyértelműen pozitívnak.

Mi is ez a LInKE?

Egy állati jó ötlet. A cucc belép a Facebook fiókodba és átnézi az interakcióidat, aztán azok alapján tartalmat kínál Neked. Ez önmagában nem lenne több, mint az alapértelmezett Facebook hírfolyam, de ott vannak súlyok és kizárások. A LInKE elméletileg készít egy profilt rólad, ami alapján olyan tartalmat is ajánl, amihez közvetlenül nem kapcsolódsz, de szerinte érdekelhet.

Csak nekem nem (jól) működik

Regisztráltam, és mire a három lépcsős bemutató túra végére értem már csipogott is az e-mail, hogy elkészült a profilom nézzem meg mit ajánlanak nekem. Hát nem tudom. Az eredmény nagyon meglepő volt. A találati listám szerint nő vagyok. Valószínűleg leszbikus, és jogvédő.

  • sztárpletykák
  • mopszok
  • receptek
  • vicces videók kisgyerekekről
  • szülési tanácsok
  • nevelési tanácsok anyukáknak
  • a tasz és pár hasonló szellemiségű blog cikkei
  • és rengeteg blur effektes kép cicikről, fenekekről, lányokról a zuhany alatt meg ezer és egymillió más helyen, de mindenhol lengén és kihívóan

Pontosan értem egyébként a nagyját. Az van, hogy az én esetemben borzasztó nehéz lehet érdeklődési kört felállítani, mert következetesen nem csatlakozok rajongói oldalakhoz a Facebookon. Még a saját oldalaimon is csak kezelő vagyok, nem nyomtam rá like-ot (nem is igaz, két aktuális munkám oldalát éppen követem). Az összes oldalkedvelést kiszerveztem a Réka nevű robotomra, meg az oriandras.hu oldalra. Innentől a LInKE azt tudta feltérképezni, hogy az ismerőseim megosztásain mit kedveltem, vagy milyen tartalmakra reagáltam bármit a neten. Ez az egész egy témát nem magyaráz: a cicis lányokat. Persze néha megnézek csajos tartalmakat a neten,

de ha már, akkor tuti, hogy sehol nincs blur effekt,

viszont biztos, hogy nem nyomok rá like-ot, vagy osztom meg. És a megnézett és kiosztott tartalom mennyiségét se érzem összhangban levőnek.

De ha túllépek a pucér csajokon, akkor is vacak az ajánló. Én általában angol nyelvű szakmai cikkeket szoktam megosztani, meg politikai dolgokat, ezek nem igen köszöntek vissza. Ahogy a zenei és kulturális ízlésem sem.

Két lehetőség van, vagy én nem ismerem magam jól, vagy a LInKE nem ismert meg engem. Mindenesetre nagyon érdekelne, hogy másnak mennyire jött be. Ha kipróbáltad írj már vissza róla, köszi.