2015. február 23. 16:42

Gárdonyi Géza: Isten rabjai

Nekem, őszintén szólva, a vágott verzió nagyobb élmény volt. Lehet, hogy azért, mert azt olvastam gyerekkoromban és egy hatalmas élményt adott, de megkockáztatom, hogy a tömörítés, a regényes elemek kidomborítása jót tett a könyvnek.

A kiLátó blogon írtam még 2011-ben az Isten rabjairól egy rövid méltatást, akkor derült ki számomra, hogy a családunk tulajdonában levő könyv nem a teljes regény, hanem egy ifjúságnak átdolgozott kiadás. Azóta benne van a fejemben, hogy szeretném elolvasni a teljes verziót, amikor könyvesboltban járok nézni is szoktam a polcokon, de sosem találkoztam szembe vele. Fura egyébként, mert nem gondoltam volna, hogy közel négy év telt el azóta, inkább tavalyinak tűnik az élmény.

Amikor megvettem a tabletet a gyári beállítások ajánlgatták a Kindle és a Google e-könyv olvasóját is. A Play könyváruházban az egyik ingyenes kötet, láss csudát, pont az Isten rabjai volt. Gyorsan polcra is tettem és múlt héten, míg otthon betegeskedtem kiolvastam ezt is. Még egy pipa. 🙂

Isten rabjai

Onnan kezdeném a méltatást, hogy a gyerekeknek szánt, rövidített verzió tulajdonképpen nem hagyott ki semmit, amitől más lenne a mű. A teljes verzió sokkal aprólékosabb, főleg a könyv bevezető szakasza és a közép rész lett húzva. A kihúzott részek Jancsi barát szemüvegén keresztül mutatják be IV. Béla Magyarországát (igen, igen a jó öreg Ív Béla…), főleg a problémákra helyezve a hangsúlyt. Érdekes az egyházi és világi társadalom ellentmondásos ábrázolása, az ember azt gondolná, hogy ennél már jóval szilárdabbnak kellett lenni az egyházi beágyazottságnak.

Sokkal többet megtudunk a barátok életéről is, és a Béla és István közötti – az Árpád-házban szinte törvényszerű – apa-fiú harcáról. Érdekes, hogy a kivágott részektől Margit és az apácák története a gyerekverzióban sokkal hangsúlyosabb, a Dante-féle torzó kiadás inkább egy szerelmes regény, mint a teljes mű.

Nekem, őszintén szólva, a vágott verzió nagyobb élmény volt. Lehet, hogy azért, mert azt olvastam gyerekkoromban és egy hatalmas élményt adott, de megkockáztatom, hogy a tömörítés, a regényes elemek kidomborítása jót tett a könyvnek.

Könyv vs e-book

A végére még egy személyes kitérő. Ez volt az első igazi e-book élményem és már érzem, értem az előnyeit. Imádtam, hogy csak megnyomom a gombot és ott folytatom, ahol abbahagytam. Számomra nagy segítség volt, hogy egy érintésre jegyzeteket helyezhetek el a szövegben.

Ami viszont nagyon zavar az a könyv tapintásának a hiánya, a papír textúrája és illata nekem az olvasás élményéhez nagyon sokat tesz hozzá. Plusz egy dolog, hogy én szeretem magam körül a könyveket.

Szerintem a könyv a legszebb lakberendezési elem.

A polcok, amik tömve vannak a különböző méretű, színű kötetekkel vidámmá és otthonossá teszik nekem a szobát. Szeretek vendégségben járva megállni a polcok előtt és végigmustrálni a köteteket, nagyon nagyon sokat elmond az ott lakókról. Szóval valószínűleg a könyvtáram nem jut a lemezgyűjteményem sorsára, mert túlságosan az életem része lett. De azt hiszem a könyveknek a gyerekeim generációjában már lőttek. Valószínűleg ez így van rendjén és mégis azt gondolom, hogy a világ sokkal kevesebb lesz a nyomtatott könyvek nélkül.