2014. november 10. 17:09

Mi a következő lépés?

Sokan elmondták már, sokan elmélkedtek azon az elmúlt pár hétben, hogy úgy tűnik a Magyar nép végre kezébe veszi a sorsát, elkezd kiállni a jövőjéért. A tegnap esti ~10000 ember végülis megerősíti ezt a narratívát, úgy tűnik, hogy össze lehet rántani az embereket időről-időre, hogy kifejezzék a nemtetszésüket.

Nekem kettő dolog motoszkál a fejemben ezzel kapcsolatban, egy nagyon jó és egy elkeserítően rossz.

1. Ez már nem az a társadalom

Amit személyesen megéltem az október végi tüntetéseken és amit ma telefonban hallottam a tegnapi vonulás egyik résztvevőjétől, abból az látszik, hogy máshogy áll már az utcára vonuló tömeg önmagához és a politikához. Eddig protestáltunk, kvázi kértünk, hogy ne úgy csinálják, ahogy. Most kijelentünk. Ezt így nem.

És ez nagyon jó, a nép igyekszik az erejét használni. Még nem elég erős, de megvolt az első sikerélmény és minél több próbálkozás lesz, annál jobban izmosodik.

2. Hova tovább?

Igazából azzal, hogy az egyszerűen népnek titulált csoportok saját kezükbe vették az ügyek intézését csak még markánsabban kitűnik, hogy mennyire kiherélt és erőtlen a magyar pártpolitika.

Kimentünk az utcára egy adótervezet miatt, kimentünk a korrupt hivatalnokok lemondását követelve, holnapután lesz újabb ok, ami miatt utcára lehet menni, az biztos. Ha elég sokat járunk ki, akkor egy idő után ez a helyzet tarthatatlanná válik, a NER-nek buknia kell. Nem biztos, hogy nem a következő választásokon, de valamikor elküldik őket. És akkor mi lesz?

Na ezen gondolkodjon el mindenki egy picit.