2023. január 9. 17:39

Nem ott fáj, ahol kéne – két gondolat az Erasmus+ pénzmegvonásról

Aki ez elmúlt évben politizált velem az majd minden alkalommal belefuthatott abba a véleményembe, hogy nagyon ambivalens érzéseket kelt bennem az EU pénzek zárolásának terve, de  a támogatása meg főleg

Aki ez elmúlt évben politizált velem az majd minden alkalommal belefuthatott abba a véleményembe, hogy nagyon ambivalens érzéseket kelt bennem az EU pénzek zárolásának terve, de  a támogatása meg főleg. Értem, értettem, hogy ez az a módszer, amivel el lehet venni a pénzt a NER-ből, láthatólag működik is. Ami nekem az elejétől gyanús volt, hogy ezt végül nem a NER, hanem a ‘zemberek fogják megszívni. Ma megérkezett az a csapás, az Erasmus pénzek zárolása, ami pont oda ütött, ahol a legtöbb ellenzékinek fáj: a gyerekeik és unokáik egyetemi oktatásába.

Szerintem két hiba van ebben a sztoriban.

Az első, amit már említettem is, azokon verik el a port, akiknek igazából köze nincs az egészhez. Az egyetemi kuratóriumban ülő politikusoknak bélyegzett pénzlenyúló gépek ettől még mindig ott lesznek, csak a diákok nem fognak kijutni a különböző tanulmányokra. Az oktatás egy olyan terület amivel nem szabad politikailag játszadozni, végülis erről szólt a NER-től kritikus közvélemény elmúlt pár hónapja is. Az EU egyik legjobb találmánya az országhatárokon átívelő oktatás segítése. Abban a helyzetben vagyok, hogy több, mint két éve egész közelről láthatom milyen csodálatos, előre mutató, nem csak a szavak szintjén a jövőbe fektető vállalkozás ez. Ha az EU még akarja tagnak Magyarországot, akkor pont ehhez a részhez, a jövő integrációjához nem lenne szabad nyúlni.

A másik hibát az ellenzék követte el tavaly, amikor teljes mellszélességgel felvállalta a forráselvonások támogatását. Az elkövetkező hetek és hónapok olyan híreket fognak hozni, minta  mai nap: ez a pénz sem érkezik, az a pályázat sem indul el. Most fog rádöbbenni az ország népe, hogy az a pénz, amiből eddig jól éltünk bizony ez a pénz, amit most nem kapunk meg. Oké, értem én hogy aki hülye haljon meg, de – teljesen jogosan – azzal lesz tele a sajtó, hogy tessék ezt intézte nektek az ellenzék.

A Fidesz belföldön hátradőlhet: megvan a felelős, át is tolják majd rájuk fél perc alatt az egészet. Persze van nekik ettől még elég bajuk, de őket valahogy nem tudom sajnálni ebben a sztoriban.

Napirajz: Fizettetik meg

És végül:
Nem, nem azért nem értek egyet mert az Erasmus pénzek hazai elosztójánál dolgozom. Nem az én állásomat fogja érinteni ez az egész, ha meg mégis, akkor lesz másik, pont abban a kivételes helyzetű szűk rétegbe tartozom, aki tud dolgozni ha akar.

Cikkek a témában:

Friss 2023. január 10.: