Hadházy Ákos szelfizik az MTVA logóval forrás: Hadházy Facebook oldala
2022. november 4. 13:12

Hadházy közmédiás tüntetésénél nem lehetett volna kontraproduktívabbat kitalálni

Hadházyt a jelenlegi ellenzék egyik legkárosabb alakjának tartom, akiben sosem tudtam megbízni (kutyából nem lesz szalonna), de most nem az ex-fideszes múltja miatt nem fogok kimenni a tüntetésére.

Hadházy Ákos meghirdetett egy demonstrációt a Kunigunda utcába, azzal a felkiáltással, hogy tanárokat és diákokat a tévébe. Sok-sok bajom van ezzel az egésszel, a legelső az, hogy ugyanez a politikus éppen másodjára játssza el, hogy egy ígéretesen induló és nagyobb támogatottságú ellenállási hullámra ráül a saját projektjével. Az első alkalom a rabszolgatörvény idején volt, a második meg most, ugye.

Igaza van Hadházy Ákosnak abban, hogy egyből hawaii lenne, ha bekerülne mindenki a közmédiába?

Részben igen. A közmédia hatalmát nem szabad lebecsülni, de ha a nép valódi változást akar majd, akkor nem a közmédia hazugságai fogják megakadályozni (gondoljunk csak a rendszerváltásra, ott sem volt kiegyensúlyozott tájékoztatás). A magyar sajtónyilvánosság elméletileg döglődik, de én úgy látom, hogy a független sajtó igenis megtalálta a saját piaci alapú rendszerét. Vagy valójában csak visszaállt egy korábbi, egészségesebb állapotra, ahol elvárták, hogy a minőségért fizessünk.

Hadházy Ákos blokád című rendezvényének a hirdetése

Nem teljesen felesleges, hanem rendkívül káros

Viszont abban Hadházy nagyot téved, hogyha „elegen leszünk, benne leszünk a tévében”. És ez vezet oda pontosan ahol rendkívül károsnak tartom a mai megmozdulásást a teljesen felesleges helyett. Az amit ő el akar érni nem reális. Pont olyan irreális követelés (mégha egyébként jogos is), mint a Gulyásék agymenése, hogy 3 hónappal a választások előtt kényszerítsük rá a kormányt a választási törvény megváltoztatására. A tanárok sztrájkja, polgári engedetlensége, a diákok és szülők közös kiállása, az egyre több csatlakozó társszakma valódi nyomást tud kifejteni a kormányra, ha nem hagyja abba. Ha tudják folyamatosan szinten tartani, lépésről lépésre fokozni a nyomást, akkor az ő követeléseik nem megoldhatatlanok. Nem irreálisak. Van eszközük kikövetelni őket (nyilván kompromisszummal, de a repedések megjelennek, amibe bele lehet fogódzkodni és tovább repeszteni).

Hadházy mai performansza vissza fog esni a megszokott „majd megunják és hazamennek” színvonalra. Egyvalamit fog elérni, hogy a jelenlegi felspannoltabb hangulatot pofánveri egy előrelátható buktával. Pedig nem kéne elkedvetleníteni az embereket amikor éppen tenni akarnak.

És itt van a legnagyobb fájdalom: ha kimennek az emberek tüntetni az is pofára esés, ha nem mennek ki az is. Aki ezzel egyedül jól jár majd, az Orbán Viktor lesz és az MTVA.

Gratulálok, ne legyen igazam.

(Borítókép: Facebook)