2022. április 8. 21:10

Monnyon le a Feri!

Gyurcsány Ferenc, a Feri vagy Fletó, de legnépszerűbb becenevén: Sátán egy állócsillag a magyar politika egén akit se megrágni, se kiköpni nem tud senki.

Nyolc éve emlegettem fel egy választás előtti blogomban, hogy amikor Gyurcsányt megválasztotta az MSZP helyből azt mondtam, hogy a baloldal megkapta a saját Orbánját és nagy bajban vannak. Lettek is.

Gyurcsány Ferenc első körben átmentette az MSZP-t egy bukóra álló választáson, amihez nem kevés stiklire volt szükség. Például nem mondták meg a gazdaság számait (hol is láttunk ilyet?) és úgy általában mindent beáldozott, a becsületet is beleértve, hogy nyerjenek. Nyertek és ekkor követte el élete legnagyobb hibáját: őszintén elmondta az övéinek, hogy nem lehet tovább hazudni. Ez nagy tévedés volt, már az, hogy megbízott az övéiben. Az öszödi beszéd után még próbálkozott egy kicsit és hiába akart alapvetően jó dolgokat csinálni arra már senki sem figyelt. Átadta a stafétát Bajnainak (aki szerintem az elmúlt 30 év legjobb miniszterelnöke volt).

Itt akár vége is lehetett volna a sztorinak, de ahogy Orbán sem bukott meg 2002-ben úgy fura módon Gyurcsány sem. Állati nagy teherként nehezedett rá az MSZP-re a jelenléte. Kvalitásban nem volt kihívója a pártban és valószínűleg népszerűségben sem. A következő választás súlyos kudarca után az MSZP nem merte újra vezetővé tenni, de kirúgni sem tudta. A kezdeti platformból kialakuló új párt és a pártszakadás jó ötletnek tűnt. A DK modernebb ideológiát vallott, sok egykori SZDSZ tag is otthont talált benne, de azok is akik csak szimplán egy nyugatos Magyarországban hittek.

A következő évek és a sorozatosan elvesztett választások megkerülhetetlen személyisége volt Gyurcsány. Irtózatosat küzdött, hogy az övé legyen a legnagyobb párt a baloldalon, ami kihívhatja a Fideszt. A személye állandó viszonyítási pont és viták tárgya lett. Mindenki hozzá és Orbánhoz mérte magát. Két iskola volt az ellenzéki oldalon, az egyik a kisebbik kupacot látta benne, míg a másik Orbán gonosz ikertestvérét. Ja, meg ott volt természetesen a saját tábora, a kezdetben igen csekély, de kitartóan növekvő DK. Az elmúlt évtizedben Gyurcsány személye elszakadt a mindennapi racionalitástól és átmozgott valahová a mesék világába. Olyan embereket riogatnak vele ma, akik éppen csak megszülettek vagy még nem is éltek, amikor ő miniszterelnök volt, amikor utoljára valós hatalma volt ebben az országban.

Amikor ő működött itt az egy másik kor volt, egy olyan régi időszak, hogyha előveszem az akkori hetilapokat azok mára megsárgult és zizegő lapok.

De a mesebeli Gyurcsány mellett itt van a hús-vér Gyurcsány Ferenc, akiről senki nem vonhatja kétségbe, hogy 12 éve következetesen ugyanazt mondja, ugyanazt cselekszi megingás nélkül: le akarja váltani a Fideszt és hatalomba akar kerülni. Pár napja kiderült, hogy nem csak a másodikra nincs esélye, azt már tudtuk, de nagy valószínűséggel az elsőre sem. Az is kiderült, hogyha visszavonul a politikai csatákból, ahogy az aktuális szövetségesei kérték, akkor az nem oszt és nem szoroz semmit a választási eredményekben. Ugyanúgy 2/3-dal nyer a Fidesz.

Mint mindig persze most is előkerült, hogy mondjon le és takarodjon el végre a közéletből. Ez – szerintem – hülyeség. Hülyeség, mert egyáltalán nem racionális követelés. Gyurcsány Ferenc lehet bármilyen, de összehozta a legerősebb ellenzéki pártot, igen nem túl erős az sem, de a következőnél majd kétszer erősebb még most is. Ennek a pártnak ő a kovásza, ha ő lemondana ezek az emberek jórészt eltűnnének a közéletből, nem nem csak a politikusokra gondolok, hanem a szavazóira is. Mert aki ma kitart Gyurcsány mellett az vagy hívő, mint Orbán szavazói vagy olyasmi gondolkodású, régivágású demokraták, mint jómagam, akik értékelik a szívós, kitartó pártmunkát, a következetes és nem a széljárás szerint változó ideológiát és beszédet.

Ezek nélkül az emberek nélkül – és így Gyurcsány Ferenc nélkül is – elképzelhetetlen bármilyen sikeres ellenzéki politika ma Magyarországon. Persze az amúgy is elég elképzelhetetlen, de a DK az egyetlen szervezet ami pártként viselkedik, ami pártként van megszervezve, ami egyáltalán pártnak látszik és nem a Fidesz.

Szóval a realitásnál maradva ez a Fletó, monnyon le! dolog finoman szólva sincs átgondolva.