Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter
2021. október 4. 20:31

Homokozó csata előválasztás után

Az előválasztás utáni pánikban egy kicsit mindenki meghülyült, ami nagyon-nagyon rossz üzenet a választóknak.

Kezdjük azzal, hogy egy pártpolitikai versenyben szerintem semmilyen szinten nem baj az összefogás, a visszalépés, a konszenzuskeresés és a szavazatoptimalizálás. Ezek a sok esetben rokonértelmű fogalmak az egyik nézőpontból mindig kellemtlenek, abból ahol éppen kimaradtál belőle. Állati vicces nézni, hogy a nyár óta teljesen felháborodott pártok Jobbik-DK paktumnak hívják a két párt közötti megállapodást. Meg vannak rajta sértődve és mindent ettől a bűntől eredeztetnek. Közben meg Jakab egyik interjújából tudjuk, hogy a Jobbik eredetileg nem is a DK-val folytatott hónapokig tárgyalásokat a szavazatoptimalizálásról, hanem Karácsonyékkal. Csak velük nem lehetett megállapodni, a DK-val meg igen. Most meg Karácsony és Márki-Zay igyekeznek szavazatot optimalizálni, még ha kicsit húzódoznak is, hogy ki legyen az áldozat. Az egyik tizenkilenc, a másik egyhíján húsz.

Egy lényeges különbséggel.

A DK és Jobbik féle megállapodás nem rúgta fel az alap kereteket, nem rendezte át a homokozót (teszem hozzá, hogy nagyon nehéz volt olyan jelöltet találni, akit ne közösen indított volna valamelyik párt egy-két másikkal, az akkor ott nem egy paktum?), de amit most a második és harmadik helyezet csinál az átírja, utólag, a megbeszélteket. Az, hogy ők közösen indulnak és az egyik visszalép azért, hogy a másik nagyobb eséllyel győzzön, az okés. De az nem, hogy cserébe a második helyet, a miniszterelnök-helyettesit fixen megkapja. Az a második helyezettnek járna, az én véleményem szerint. Ha nyer valamelyik a Karácsony-MZ párosból, akkor nem rúghatják félre Dobrevet, akit a választók egy olyan jelentős része támogat, hogy csak kettejüknek közösen sikerül legyőzni.

Mert akkor nem csak Dobrevet rúgják, hanem a választóit is. Márpedig azok nélkül nem lesz itt Orbán takarodj, meg NER pusztulj. Lófasz fog itt folyni, nem acél.

És még egy utolsó gondolat. Tegyük fel, hogy létrejön a Karácsony-MZ szövetség, nagy valószínűséggel Karácsony legyőzi Dobrevet, akiről már az elmúlt napokban olyanokat mondtak, amik szerintem szövetségesek között nem nagyon férnek bele, ha ez megtörténik, akkor hogy akarnak majd együtt dolgozni a nagyobb jóért? Egy ilyen senkiházival.

De van egy ennél is pikánsabb fordulat. Mi történik, ha Dobrev nyer? Mégis. Nagyon könnyen benne van, sőt minél több ilyen balfasz, antidemokratikus és méltatlan szöveget nyomnak annál nagyobb rá az esély, na akkor mi lesz? Akkor hogyan fognak tovább haladni?

Rohadt veszélyes játék ez, ami most folyik és ami mögötte van az tényleg egy homokozó harc szintje: nem úgy történt valami, ahogy elképzelték. Szánalmas.

(Borítókép: szeged.hu)