2016. szeptember 15. 14:16

The Night Of (Aznap éjjel), 1. évad

A The Night Of (magyarul: Aznap éjjel) elvileg egy krimi-minisorozat, de valójában meghatározhatatlan műfajú történet. Csak egy biztos: nem krimi.

A The Night Of a nyár egyik nagy durranása a napokban már méltatott Stranger Things mellett. (Magyarul Aznap éjjel címen vetítik!) Nekem nem volt akkora élmény, mint amit a sajtó ígért, de valóban színvonalas nyolc epizódot kaptunk.

Nálam sokat rontott a fogadtatáson, hogy éppen elkezdtük nézni a Better Call Saul első évadát, amikor Zsófi rátalált a The Night Of-ra és ezzel a következő nyolc esténknek megvolt a programja. Én elvagyok a krimivel, de koránt sincs meg bennem a műfaj iránt az a fajta lelkesedés, ami a feleségemben megtalálható. Nekem a krimik jórészt teljesen egy-kaptafa és sablonos sztorik. Két kivétel világol ki, mint a Fárosz: Columbo és Poirot. Ők nekem az igaziak.

Krimi vagy más a The Night Of?

A The Night Of viszont nem volt igazán krimi, vagy nem csak. Ugyan egy gyilkosság és a következményei vannak boncolgatva, de igazi nyomozást nem nagyon látunk a nyolc epizód alatt. Az se igazán fontos, hogy ki a gyilkos, ki a rendőr, ki az áldozat. Bár ezek nagy részére végül fény derül, de ha nem történne meg, akkor se sérülne a sztori.

[su_box title=”Reklám (x)” box_color=”#E3E3E3″ title_color=”#282828″ radius=”0″] [/su_box]

Végignézzük, hogy mi történik a muszlim egyetemistával, akit lecsuknak az egy éjszakás kalandja meggyilkolásáért. Tényleg minden jel rá mutat, de a kalandjai igazából ott kezdődnek, amikor bekasztlizzák, ügyvéd szegődik melléje. Végigkövetjük az útját a kiüresedett igazságszolgáltatás ösvényein, ahol nem az a lényeg, hogy mi történt, hanem hogy ki miként tud a legjobban és a lehető legkevesebb erőfeszítéssel kijönni a helyzetből.

Szóval nem is igazán krimi.