2015. május 26. 14:32

Megoldás a belassult Chrome böngészőre

Imádom a Chrome böngészőt, rengeteg nagyon hasznos kiegészítője és okossága van, amiket ma már nem tudnék nélkülözni. Az egyik legszebb tulajdonsága, hogy minden tabulált tartalmat külön munkafolyamatként kezel, így ha az egyik weboldal vagy alkalmazás hibát generál és lefagy nem megy az összes megnyitott böngészőlap a kukába. Ez állati jó szolgáltatás, de van vele egy probléma: borzasztóan zabálja a számítógép memóriáját.

Én a munkahelyemen két külön Chrome böngészőt futtatok, az egyikben a személyes Google fiókom és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások vannak, a másikban egy céges fiók és annak a cuccai. Igyekszem egy ideje ezeket külön kezelni, de az egyértelmű kényelmen kívül a saját fiókomban van pár eszköz, amit szeretek munkához használni, de magamnak vettem meg őket és nem a cégemnek. Ez a két Chrome, a bennük megnyitott 3-10 füllel délutánra csúnyán le tudja építeni a számítógépem memóriafelhasználását. Én is ismerem a filozófiát, hogy a nem használt memória elvesztegetett, de kövezzenek meg én jobb szeretem, ha van valamennyi plusz, és a gép nem kezd el izzadni miközben tabot váltok.

Régóta keresek valami megoldást, de ma reggelig nem találtam semmi igazán jól használhatót, aztán most szembe jött velem a Webisztán hírlevélben a „The Great Suspender” plugin. Telepítettem és voilá, minden rendben van. Délután fél háromkor vidáman és rezzenés nélkül fut a két Chrome, egy Photoshop, egy Indesign, Hangouts, Play Music, Dreamweaver, Számológép, Excel meg egy fájlkezelő. Máskor ennyit nem is tudok egyszerre nyitvatartani.

Piszok egyszerű a működése, beállíthatod, hogy egy tabot mennyi inaktív idő után küldjön el aludni. Alapvetően 1 óra után függeszti fel a működését, de én átpakoltam ezt az értéket 10 percre és egyáltalán nem zavaró. Ha újra előhívom, akkor egy kék képernyős üzenet fogad, rákattintva újratölti a tartalmat ott ahol, abbahagytam vele a munkát. Ha aktív, de félbehagyott űrlap van egy oldalon, akkor nem függeszti fel a folyamatot, hogy ne veszíts el semmit. Mondom: okos.

Szóval ha belassult a Chrome böngésződ, akkor nyomás a Chrome Internetes Áruházba és telepítsd ezt az ingyenes plugint, nincs rá jobb szó: hiánypótló!