2014. december 16. 16:27

The Fall (Hajsza) – I. évad

Érdekes dolog, hogy mennyire más sorozatokat gyártanak a tengeren innen. A Hajsza egy hollywoodi producer kezében minimum három család drámája lehetne, míg az angol-ír koprodukcióban két vadász párharcát élvezhetjük végig. Csak a célpontok mások.

[su_spoiler title=”Ide kattintva spoileres leszek…”]

Az öt rész története nem túl bonyolult, adott egy teljesen mindennapi életet élő családapa, aki egyre sűrűbb időközökben barna, független lányokat gyilkolászik. A holttesteket aztán szépen beállítgatja, kikészíti és erotikus fotósorozatokat készít belőlük későbbi, személyes használatra. Ha az Észak-Ír rendőrségen múlna úgy tűnik, hogy korlátlan ideig folytathatná kétlaki életét. Pechére Londonból kiküldenek egy rendőrnőt, aki felülvizsgálja az egyik halálesetet és hamar meglátja az összefüggéseket.

Innentől a sorozat gyakorlatilag csak az üldözőkről és üldözöttekről szól. A rendőrnő üldözi a gyilkost, aki közben a következő áldozatot cserkészi be. Az öt rész nem hagy túl bonyolult és bravúros nyomozati munkára lehetőséget, de még egy befejezésre sem. A sorozat lezáratlansága, a bűntény áthúzódása a következő évadra kísértetiesen emlékeztet a Killing első két évadára.

[/su_spoiler]

 Nemek háborúja

A sorozat a gyilkos és rendőr közti ellentéten kívül az erős nők és jelentéktelen férfiak történetéről beszél. Egy olyan világban, amit hagyományosan férfi központúnak tartunk ebben a sorozatban az épkézláb, cselekvő szereplők: nők (leszámítva a pszichopata gyilkost, de őt azért nem pozitívumként említeném). Igaz, a képet árnyalhatja, hogy a két rendőrnő közül az egyik, a Gillian Anderson játszotta Stella Gibson erősen maszkulin személyiség, míg a Niamh McGrady alakította Farrington rendőr leszbikus.

Stella Gibson (Gillian Anderson) - fotó: BBC Bravo

Stella Gibson (Gillian Anderson) – fotó: BBC Bravo

Érdekes Gillian Anderson alakítása, pont ez a férfiasság volt nehezen egyeztethető bennem azzal, hogy ő ott a Scully. Igazán nem rajta múlik, mert tényleg jól játszott, de nekem az ő arca, hiába változott sokat az elmúlt évtizedekben, mindig is az X-Akták nyomozónője lesz. Talán emiatt is érzem úgy, hogy a McGrady rendőrnője sokkal izgalmasabbra sikerült. Nem egy tévedhetetlen robot, de hasonlóan jó nyomozó, mint Gibson.


 Az egyértelmű fölényük persze rosszallást vált ki, még ha a kollégák igyekeznek is polkorrekteknek tűnni. Mégis a nyilvánvaló hibák közül a legnagyobb méltatlankodást Gibson ruházati balesete váltja ki a sajtótájékoztatón.

Farrington (Niamh Graddy) - moviestillsdb.com fotó

Farrington (Niamh Graddy) – moviestillsdb.com fotó