2014. november 15. 22:00

Ello.co – ismerkedés

Az ello.co az elmúlt hetek cikkeiben, mint a Facebook kihívója szerepel. Ebből is látszik, hogy az újságok szeretnek nagy szavakkal dobálózni. Elsőre kevésnek, másodjára meglepően jónak tűnik.

Amikor elindult a hype az ello körül, igényeltem egy meghívót én is. Valahogy nekem az ilyen meghívó kérések sosem jönnek be, ez most sem volt másként. Elolvastam pár cikket az új felületről, aztán kezdett elülni a zsivaj is és én is egyre kevesebbszer gondoltam a meghívómra. Rá pár hétre Zsófi szüleinél volt a teljes család és a sógorom felnézett a telefonjából, hogy kell-e valakinek ello meghívó, egy ismerőse osztogatja a Facebookon. Helyből lecsaptam rá, és másnapra megjött az invite.

 Hát ez gyér

Elsőre nem nagyon tetszett. A külalak rendben van, nekem bejön a minimalista stílus, de egyértelmű, hogy a nagyszerűségét a kevésbé kockák/designerek nem előnynek fogják majd fel, hanem hiányosságnak. A problémám a nem egyértelmű felülettel volt. Az ello nem sok mindent tud, fejlesztés alatt áll, de jelenleg borzasztó fapados még, gyakorlatilag csak postolni tudsz, szöveget, képet és videót. Nincs like és nincs megosztás, mégis ezt a kevés dolgot sem tudják normálisan kommunikálni.

Mindenre egy kis fekete dobozod van. Abba írsz bele, és abban töltesz fel képet is, egyszerű drag and drop módszerrel. Tényleg minek az a sok gomb, de néha jó legalább támpontnak.

ello.co - Frieds nézet
ello.co – Frieds nézet

Szóval belépés után ott volt a megosztó űrlap és két gomb: Friends és Noise. Sejtettem miről van szó, de azért nem egyértelmű. Mindegy, a lényeg az, hogy ha valakit bekövetsz, akkor választhatsz, hogy a Friends csoportba rakva mindent látsz tőle, amolyan Twitteres módon, vagy elpakolod a Noiseba, és akkor csak a lényeges frissítéseit kapod meg a falon.

A Friends és Noise amúgy megjelenésben is különbözik, a Friends teljesen Twitteres/blogos felület, a Noise meg egy minimalista Pinterest/Google+ klón.

Ez borzasztóan átgondolt!

Elkészítettem a fiókomat, feltettem egy blogbejegyzésemet, kicsit nézelődtem aztán otthagytam. Nem volt élet rajta. Nem találtam ismerős arcokat. Egyszerűen érthetetlen nekem a regisztráció limitálás, egy közösségi felület attól lesz jó, ha élet van rajta.

A Noise felülete. - ello.co
A Noise felülete. – ello.co

Később időről-időre visszatértem és nézelődtem kicsit. Az aktivitás nem változott, de kezdtem kiismerni a felületet és megértettem a koncepciót. A Friends és Noise különválasztása nagyon kényelmes. Azon töprengtem, hogy ezzel próbálkozhatnék a Facebookon is, akár, hiszen elvileg minden eszköz megvan rá, de a buktató a fal: nem alkalmas a Friends kiszolgálására, hisz egy algoritmus tölti fel.

Viszont az ellon a Friends egyesíti a Twitter és a Facebook előnyeit: mindent látsz, de csak a meghatározott körtől. Király! A Noise meg kiszolgálja a cégeket, és a követett embereket. Csak akkor kapcsolok oda, ha érdekel. A Twitteren a zaj része a hírfolyamnak. Ha Twittert nézek, akkor pörgetem a telefonon a tartalmat és egy kicsiny részét elolvasom. A többi csak szemét. A Facebookon jórészt csak zajt kapok, főleg mert a felület az ismerősöket is arra ösztönzi, hogy a valódi egyéni tartalom helyett más szemetét pakolják ki.

A fentiekből látszik, hogy az ello.co készítői megnézték hol mi a pozitívum és addig gyúrták a konkurenciát, míg összeszedték mindenhonnét a pozitívumot és kihagyták a bosszantó dolgokat. Egy valamit nem lehetett kigondolni: a közönséget. Márpedig ember nélkül az egész halott.

ello.co: újabb szellemsite?

Bár tavaly óta láthatóan egyre többen használják Magyarországról is a Twittert, de igazából még mindig súlytalan a felület. A Google Plus kezét a Google láthatóan elengedte. Évekig megkerülhetetlenné tették, de idén egyre több lazítás, visszavont lehetőség jött. A napokban kezdtem el Inboxot használni a Gmail helyett, az Inbox már nincs összekötve  a Plus-szal, a teljes integráció hiányzik belőle.

Mindkét felület sokkal jobb, célszerűbb, mint a Facebook, mégse használják őket a magyar internetezők. (Oké a Plust mások se nagyon.) A Twitteren leginkább WordPress fejlesztőket követek, akik az USAban vagy Indiában élnek. A közvetlen barátaim közül két személy van csak fenn,az egyikük egész aktív, de a másikuk szökő-évente egyszer ír valamit.

Az ello.co használata közben az az érzésem volt, hogy egy újabb Google Plusban bolyongok, talán egy kicsit kihaltabb verzióban. Jó lenne, ha felfedeznék a emberek, mert szimpatikus kezdeményezés. Azt olvastam, hogy rövidesen jön a natív like és share gomb is. Mindenesetre van még egy rakás meghívóm, ha komoly próbát tennél vele, írj egy e-mailt nekem a hello@oriandras.hu címre és küldök egyet.