2014. október 27. 13:54

A fiatalokat csak az Internet érdekli.

Amikor az Internetadót belengették egy olyan témába tenyereltek bele Orbánék, ami sokkal több szállal kötődik az emberek hobbijához, az életviteléhez, mint mondjuk a 20-30 év múlva esedékes problémává váló nyugdíj. Sarkítva: az sokkal átélhetőbb, hogy fizetni kell a Walking Dead torrentért, mint, hogy száraz sajton fogsz tengődni öregkorodban.

Apám mondta az elmúlt években valamikor, hogy a

fiatalokat csak az internet érdekli, azért tart ott az ország ahol.

Az idézet nem pontos, de a lényege ez volt. Én ezt jó nagy hülyeségnek gondolom, de azért tegnap este az első pár percben eszembe jutott az Ősöm kinyilatkoztatása. Ma reggelre többen jutottak arra a következtetésre, mint Apu, szerintem tévesen, elmondom miért gondolom máshogy.

A legkikristályosodottabb vélemény, még ha az írója meg is próbálta önnaplónak beállítani a hozzászólásokban Papp Réka Kingától érkezett.

Sok minden elhangzik a fenti sorokban, számomra a legszembetűnőbb, a legmarkánsabb üzenet mégis a csalódott felháborodásé volt: „mi már évek óta csináljuk aztán most másnak jött össze”. Persze van emellé korrekt gratuláció és megszólal az öröm is, hogy legalább valakinek bejött. Ez egyértelműen árnyal és finomít, de nem tudom elfelejteni a primer első benyomást.

A tegnapi napon rengetegféle embert láttam és elhiszem a tapasztaltaknak, hogy rengeteg olyan, főként fiatal, arc jelent meg, akik eddig nem jártak el tüntetni. Magánnyugdíjpénztár, sajtószabadság, egyetemek vagy bármi egyéb érdekében.

Az embereket sok minden bántja, de ha a szórakozásukba nyúlnak bele, az extra mértékben felhergeli őket.

Én már a munkám – témájának – váltásánál rájöttem arra, hogy a jövő, a munka és a család másodlagos élményfaktorok az emberek tömegei számára. Ezek olyan dolgok, amiket fontosnak éreznek, de kicsit magukon kívül állóként kezelik, amire nincs elég ráhatásuk. Ami az első helyen, a legféltettebb zugban van az rossz kifejezéssel szólva a hobbi. Természetesen vannak olyan emberek, akiknek a hobbijuk a munkájuk, a családjuk, stb, de ez a kisebbség. Amikor az Internetadót belengették egy olyan témába tenyereltek bele Orbánék, ami sokkal több szállal kötődik az emberek hobbijához, az életviteléhez, mint mondjuk a 20-30 év múlva esedékes problémává váló nyugdíj. Sarkítva: az sokkal átélhetőbb, hogy fizetni kell a Walking Dead torrentért, mint, hogy száraz sajton fogsz tengődni öregkorodban.

A korábbi tüntetések célját a szervezők nem voltak képesek megfoghatóvá, átélhetővé tenni. Az Internetes közösségek, kvázi az Internet készítői, azonban sokkal frissebb, pörgősebb csoport, mint az eddigi felháborodott de passzív tömegek. A gyorsaság, az azonnal reagálás egyivarú az Internettel. Amint belengették az adó ötletét minimum öt helyre nyúlhattam, hogy megtudjam ez mibe fog fájni, és a legtöbbért még nyúlni se kellett, az arcomba rakták. Kiírta a torrent oldal, beépülhetett a böngészőbe, megnézhettem a legnagyobb portálokon, bárhova szörföltél a hálón ott volt. Az volt ott, hogy ezt el fogják venni Tőled.

És ne felejtsük el, hogy bár lehet a fiatalok eddig nem mozdultak meg, hogy lejáratott politikusok, vagy udvari bolondnak tűnő civilek mögé álljanak, de tudták, hogy ezek miket mondanak és azt is tudták, hogy a Fidesz miket vitt véghez eddig (hisz elolvasták az Interneten). Hogy azt tehet amit akar. Mondhatjuk, hogy a netadó volt az utolsó csepp a pohárban. A tegnap esti tüntetés nagyon tanulságos volt szerintem mindenkinek, aki ebben az országban politikát csinál. Azt mutatta meg, hogy egy viszonylag nagy és csendesnek tűnő tömegnek teljesen máshol van az ingerküszöbe, mint ahová képzelték. Balról nézve magasabban, jobbról nézve alacsonyabban.

  • Mindenki tud számolni. Senki nem hülye. (Hiába 700 forint lesz a felső limit, az az én háztartásomban helyből 2100 inkább, hisz két okostelefon és egy széles sávú előfizetés tulajdonosai vagyunk. A komplett informatikai rezsinken ez több, mint 10% emelkedés.)
  • Van egy réteg, aki nem pártokért mozdul meg, hanem ügyekért. Legfeljebb szociálisan kevésbé érzékeny, vagy csak meghúzza magát még ha ez nem is tetszik mindenkinek. (Engem például nem zavar.)
  • A magyar politikai elitnek fogalma sincs arról, hogy mivel tudja a választópolgárok egy jelentős részét elérni. Egyik oldalon sem.

És ez nagyon király dolog. Mondjuk, ha a parlamentben ülnék, akkor azt gondolnám, hogy ez nagyon félelmetes dolog. És mindkét nézőpontból igazam lenne.