A harcos - Setét Torony
2017. január 20. 10:31

A harcos – A Setét torony 1. (Stephen King)

Hogy jó könyv-e A harcos, a Setét torony sorozat első kötete az kérdés. Nem életem könyve, mégis felfaltam. Hiányokat hagyott bennem mégse tudom lehúzni.

Azért most bajban vagyok. A Setét torony sorozat első kötete ugyanis nem tetszett annyira, mint vártam, miközben alig tudtam letenni, egy nap alatt kiolvastam.

Ebben azért biztos benne van az is, hogy ezt a könyvet húsz évig írták. 20. Basszus, az azért nagyon nagy idő, főleg egy ilyen rövid könyvnek. Érződik is rajta ez az elnyújtott születés. Ha nem lenne tudomásom a következő hat kötetről, akkor nehezen tudnám hova tenni a könyvet. Hiszen mi történik benne? Egy valaki, akiről keveset tudunk – és nem sokkal bővül az ismeretünk róla – üldöz valakit, akiről még ő se tud sokat, mi még annyit sem. Átvágnak egy sivatagon, ami vagy a távoli jövő vagy egy párhuzamos univerzum, tudja fene, de mindenképpen egy haldokló-western világ része.

Jó mélyen markol a homokba ennél a könyvnél Stephen King, de hogy valójában keveset fog-e azt nem lehet tudni, ezt majd a következő kötetek mutatják meg.

A Setét torony első kötete viszont igazi Stephen King könyv, stílusában az egyik legjobb, amit tőle olvastam. Lassú és alapos, nyomasztó és letehetetlen. Eszméletlenül jól ír itt is, mint szinte mindig. És miközben felfaltam a könyvet néha eszembe jutottak korábbi King regények, novellák, amik mintha erre a sztorira reflektáltak volna.

Régóta el akartam olvasni a Setét Torony sorozatot, de a végső lökést az adta meg, hogy idén TV sorozat készül belőle és nem tudtam, hogy jó-e nekem, ha a tévén szűrve kapom meg az élményt. Végül úgy döntöttem, hogy elolvasom inkább és a könyvtől teszem függővé, hogy akarom-e a tévé verziót is ismerni. Ezt még mindig nem döntöttem el, majd a következő kötet megadja a választ, remélem.