2016. július 14. 08:00

Laura D. – Szex és tandíj

Szex és tandíj: valóban a körülmények szerencsétlen összejátszása és a világ megvető elfordulása miatt kell Laurának prostituáltá válnia?

A Google Play könyvesboltjában keresgéltem és itt akadt a kezembe a Szex és tandíj. A Dűne Messiása után úgy éreztem, hogy kell egy kis váltás, valami nagyon más, amit beszúrok a következő Atraides sztori elé.

Már ránézésre is tudtam, hogy nem a magas irodalom egy darabja, de az értékelések egy stabil közepest hoztak ki és úgy éreztem, ha valami, hát a diákprostitúció elég távol van a sci-fi dzsihádtól ahhoz, hogy kikapcsoljak.

Szex és tandíj

Jó, hát kezdjük azzal, hogy azt kaptam, amit vártam. Egy nem túl jó stílusú könyvet, amit azért egyszer el lehet olvasni.

Viszont a Szex és tandíj egy szimpla propaganda szövegnek bizonyult. Ha nem lenne a végén egy tanulmány, ami a francia egyetemek és a diákprostitúció viszonyát taglalná, akkor is kilógna a lóláb, hogy ez valószínűleg megrendelésre írt kötet.

Végletesen sablonos karakterek, a világ elkényeztetett és kőszívű gazdagokra és a nyomorból kitörni akaró, elnyomott és megvetett szegényekre oszlik meg. A logikája Laura történetének ott bicsaklik meg, hogy az ő szenvedéseit nem az egyetem vagy az érzéketlen, de pénzes fiúja okozzák, hanem az, hogy idióta ő is meg a szülei is. Nincs köztük annyi bizalom, ami egy normál gyerek-szülő kapcsolatban az alap lenne.

Két gyors etapban olvastam ki a könyvet egy nap alatt. Kb ennyit is ért, de arra remek volt, hogy egész nagy kedvvel láttam neki a Dűne gyermekeinek. Van, ami rosszabb az űr-dzsihádnál is.

Borítókép: internet