2016. június 29. 14:49

Trónok Harca, a 6. évad

Nagyon kíváncsi voltam a Trónok Harca új évadára, ahol a sorozatnak már nem kellett kapaszkodnia Martin regényeibe. A saját lábra állás kifejezetten jót tett neki.

Nagyon kíváncsi voltam erre az évadra, hiszen itt a Trónok Harca sorozatnak már nem kellett kapaszkodnia Martin regényeibe. És ez a saját lábra állás borzasztó sokat változtatott a szérián miközben sokkal jobb lett.

Igen, én szerintem a Trónok Harca mindig is jobb filmsorozat volt, mint regény. Nem egyszer leírtam már, hogy Martin krónikus szófosásban és átgondolatlanul felesleges mennyiségű történetszálban gondolkozik miközben nem igazán jó író. Ebből aztán egy borzasztó jó alapanyag lett iszonyúan elcseszve.

A sorozat a kezdetektől fogva sokat húzott a regényekből, összevont és elhagyott szálakat és még így is végig rátelepedett az eredeti sztori irtózatos lassúsága. Nekem ezzel általában nem volt bajom, hiszen szeretem csak nézni is ezt a világot, ezeket a karaktereket, de mondjuk a második évad még számomra is csigatempójú volt.

Hát a hatodik évadról ezt egyáltalán nem lehet elmondani. Célegyenesre fordult a sztori és így aztán ezt az évadot be kellett áldozni a karakterek és sorsok történeteinek rendezésére. Rengeteg felesleges szereplő volt, rengeteg értelmetlennek tűnő mini-sztori és legnagyobb meglepetésemre ezeket mind lezavarták tíz rész alatt. Sikerült négy történetre és két kézen megszámolható szereplőre szűkíteni a kínálatot.

Igen, rengetegen meghaltak.

Az első pár részben ez persze visszaütött, hiszen akkor még annyi sztori futott, hogy kénytelenek voltak néhány egészen extrém-mozaik jellegű részt bemutatni. Ugráltunk ide-oda és inkább tűnt kavarodásnak, mint haladásnak, aztán egy-egy átvágott torok, betört fej vagy más látványos halálnem árán az egész egyre inkább kitisztult.

Ahogy az alább linkelt Trónok Harca ötödik évados összefoglalóban is jeleztem, ha igazán magunkba nézünk, akkor ez a sorozat a kezdeti állapothoz képest szinte egy lépést sem tett előre. A hatodik évadban sikerült megtenni az első, bátortalan lépést végre, de szinte még mindig az a helyzet, hogy lehetne innen is indítani az egész sztorit és nem lenne semmi hiányérzet.

Game of Thrones (Trónok harca) – 5. évad

Most, hogy belekezdtem megírni a – jócskán – megkésett összefoglalót az évadról vissza kellett keresnem, hogy egyáltalán hányadik is volt ez a sorban. Hirtelen indult idén és hamar lett vége, most először érzem úgy a sorozat történetében, hogy még elnéztem volna egy ideig.

Az ötödik évadhoz képest sikerült végre rendezni Sansa szerepét a sztoriban, megtudtuk azt Havas Jonról, amit már eddig is mindenki sejtett és végre lerendeztük a maradék Stark gyerekeket is. Ja és előkerült Benjen bácsi is, akire én hat évad óta vártam. Nagyobb összegben mertem volna fogadni, hogy elő fog még kerülni, bár az ötös lottót így érezném!

A hajtás után folytatom.