2015. május 26. 21:46

Revenge (A Bosszú) 4. évad

A Bosszú-t (Revenge), ahogy magyarul vetítették az első évadban kifejezetten élveztem, de a második évadban epizódról epizódra hanyatlott, míg a fináléra teljesen leírta magát.

Ritka, hogy csupa pozitívat tudok írni egy sorozatról, valószínűleg a műfaj túl könnyű, de A Bosszú utolsó (három) évadáról nehéz lenne jót írni.

A Bosszú-t, ahogy magyarul vetítették, az első évadban kifejezetten élveztem, de a második évadban epizódról epizódra hanyatlott, míg a fináléra teljesen leírta magát. Azt reméltem, hogy innen már csak felfelé lehet, de a harmadik évad folytatta a trendet. Az utolsóra én már nem is akartam maradni, csak Zsófit érdekelte a vége, így állandó dohogások közepette végigszenvedtem. Erről bővebben írtam egy éve az akkori blogomon is.

A Bosszú befejező évada

Pedig a negyedik, utolsó, évad sokkal jobb volt, mint az előző kettő, kár, hogy még ez sem jelent semmit. A paradigmaváltás – ahogy Amanda/Emily üldözőből üldözötté válik – jó volt. Ám még ez se tudta menteni azt, hogy nem maradt szerethető szereplő a sorozatban. Az egyetlen, ami hetenként, epizódról epizódra leültetett a laptop elé, hogy végül miként bonyolítják egybe Amandát és Jacket, hisz az a pilot óta egyértelmű volt, hogy ők egymáséi lesznek.

Ha cinikusan akarom megfogalmazni a választ, akkor azt mondanám, hogy két halott szerető és egy halott ex-férj kellett hozzá. Durva áldozatokat követelő szerelem.

A Revenge legidegesítőbb részei

Nem húzom tovább, két dolgot akartam leírni, amik végig bosszantottak:

Az első, hogy Amanda/Emily végig úgy érzi, hogy Ő alapvetően ártatlan, áldozat. Mindenki úgy kezeli (az ellenfeleit leszámítva), mintha feddhetetlen lenne, a tönkrement, sok esetben elvett vagy eldobott életek nem őt terhelnék. Pedig mind rá száll vissza.

Ki gondolhatja komolyan, hogy az önbíráskodás bármilyen módon jogos lehet?

Amanda egy rohadt bűnöző, és az utolsó évad arról szól, hogyan ússza meg az összes törvénytelen tettét.




A második, de alapvető probléma, hogy többször úgy kezelték a Clark (és Grayson) család ügyeit, mint nemzeti híreket. A valóságban egy ilyen ügy maximum a bűnügyi és a pletykarovatban kapna hosszabb- rövidebb helyet. Nem az esti híradóban meg beszélgetős műsorban.

Végre itt a vége!

Elrugaszkodott, összekuszált sorozat lett a Revenge-ből, kár érte, mert nagyon izgalmasan indult. Magyarországon a második évadot még leadták, azóta semmi hír a Bosszú háza tájáról. Ha elkezdted anno nézni, akkor válts torrentre, vagy hallgass rám és felejtsd el, a legjobb részein már túl vagy. És ha érdekel, most elspoilerezem:

[su_spoiler title=”Ide kattintva spoileres leszek…”]Victoria és Conrad vesztenek, Amanda nyer és összejön Jackkel.[/su_spoiler]

És akkor most felejtsük el az egészet egy életre.