2017. augusztus 30. 16:54

Trónok harca (Game of Thrones) – 7. évad

A Trónok harca az utolsó előtti évadára csúcsformába került. Sajnos így is van benne egy rakás idegesítő hiba, de ezek nagy részét én nagyvonalúan betudom annak, hogy hiába igyekeznek két évad óta rendet rakni és elvarrni a felesleges szálakat ez itt szinte lehetetlenség.

Rohanás van, megszűntek a távolságok

A hetedik évadban a távolságokat is végképp megkurtították, ahogy a szereplők számát is. Ezt nehéz volt megszokni, miközben korábban akár egy évad is eltelt, míg a hősök szinte real timeban átszelték a kontinenseket, most meg egy snitt és már meg is érkeztek. Egyébként nem lenne ezzel baj, de annyit elbírna a sorozat, hogy feliratozzák az eltelt időt. Bár ennek a feliratozásnak az elmaradása is sokatmondó lehet.

Nem nagyon kedveltem Martin regényeit, de az biztos, hogy a sorozat mostanra lefaragott minden komplex megoldást és az ék-egyszerű irányba halad. A legelcseszettebb szál egyértelműen a Mások sztorija. Ahogy a múltkor már morogtam itt a blogon is miatta elég nevetséges, hogy 7 évadon keresztül nyugat-keleti irányban mozogtak folyamatosan, miközben északról délre akarnak eljutni. (Tudja egyébként valaki, hogy miért akarnak átmenni a falon?)

Három alapvető hülyeség a Trónok harcával kapcsolatban

Csak annyit szeretnék a Trónok harca jelenlegi állásához hozzáfűzni, hogy ha a white walkerek elfordulnának 90°-kal délnek, akkor pillanatok alatt a Falnál lennének, de ezt már az első évad első epizód óta elfelejtik megtenni, persze a könyvek alapján úgyse tudnak átmenni a falon, mert van valami bűbáj rajta, szóval minek is mennének oda?

Martin regényeiben ez meg van okolva, a fel-alá vonulással egy mágikus kürtöt igyekeznek megszerezni, ami lerombolja a falat (ami szintén mágikus épület és nem tudnak átjutni rajta, alatta, sehogy). A sorozatban viszont csak császkálnak fel-alá,aztán most szereztek egy sárkányt, aki kék lángot lehel és egy perc alatt lerombolta a falat. Az a sárkány a sztori szerint teljesen véletlenül keveredett oda, erre nem nagyon bazírozhattak előre.

A Trónok harca ezer sebből vérzik még mindig, de a feszültség keltésben verhetetlen. Én személy szerint baromi kíváncsi vagyok a végére, hogy ki marad életben, ki ül a Vastrónra. Ha egyáltalán életben marad bárki emberfia is. Ezt az évadot minden hibája ellenére sokkal jobban élveztem, mint az első óta bármelyiket (az első évad közel tökéletes volt, szerintem).

Még van hátra pár epizód a Trónok harcából

A jelenlegi szereplőgárda már sebezhetetlennek tűnik egészen az utolsó összecsapásig, ahol nagy népirtásra számítok. Értékelném, ha az utolsó évad felére lezajlana minden olyan esemény, ami a jelenlegi háborúról szól és egy hosszú lezárással elvarrnának minden szálat.

Én nem olvastam el a neten keringő valódinak állított sztorivázlatokat, de van egy elképzelésem – saját teóriám – a végkifejletre:

  • Az élőholtakat egy rohadt nagy csatában legyőzik, ahol valószínűleg Bran nyírja ki majd a királyukat, ettől az összes zombi megmurdelhal.
  • Ebben a csatában szerintem meghal a maradék két sárkány és Jon Snow is.
  • Danerys gyereket szül az unokaöccsétől, aki így egyszerre lesz Targaryen és Stark utód.
  • Cersei és Euron valószínűleg elvesztik a háborút, de rengeteg veszteség lesz mindkét oldalon. Én Tyrion halálára tennék Jamie ellenében, szerintem a félkezű Lannister viszi majd tovább a házukat.
  • Sansa lesz az északi királynő, Danerys a déli.
  • Arya valahol ki fog lépni a sztoriból, mert ő nem igazán kompatibilis már a jelenlegi mentalitásával egy nemesi ház tagjának.
  • Bran eltűnik észak homályában.
  • +1: Állatira sajnálom, hogy kihagyták a zsoldosok között felnőtt Targaryen örökös szálat a sorozatban, de most már remélem, hogy ezzel nem kavarnak be.

Hát ennyi. Igazából senki nem nyerne, és én ezzel a verzióval kibékülnék.