2016. október 9. 23:01

Temofeszt 2016

Az elmúlt években a munkám egyik legfontosabb része az éves Temofesztre készülés volt. Már a Creative Slave-en is írtam róla, de azóta is, minden évben fotózok és búsongok erről a vasútmodellező rendezvényről itt az oriandras.hu blogon is. Idén a Temofeszt már egyáltalán nem volt a munkám része, de érdekelt, hogy vajon milyen ha civilként mész oda, illetve tudtam, hogy Dávidnak tetszeni fog.

Szép a Vasúttörténeti Park, de ez egy drága mulatság

Úgy alakult, hogy jó sokan mentünk ki, négyünkön kívül velünk tartott Anyu és Mili is. Kapunyitásra érkeztünk szombaton, azt terveztük, hogy ebédig eltöltünk 2 órát kint aztán indulunk haza. A Temofeszt helyből egy olyan oldalával nyitott, ami eddig nem volt szempont: nem olcsó. Vagy hát ez relatív dolog, elvileg egy teljes napos elfoglaltság, és ha így nézzük a családi jegy 5000 forintért nem vészes. 2 felnőtt és 3 gyerek fér bele egy ilyen jegybe. De a szingli felnőtt jegy mondjuk 2500 pénzért szerintem sok, úgy hogy a belépésen kívül semmire nem jogosít fel.

Van mindeféle vonatos program, kerti vasút, mozdonyozás, satöbbi, amikért újra fizetni kell, koponyánként és itt gyerekjegy már nincs is. Mi például felültünk még a kerti vasútra is is a három gyerekkel meg két felnőtt ami helyből plusz 3000 forint. Ha ezt hozzáadod a 6500-as belépőhöz, akkor már hip-hop majdnem 10 ezer forintnál tartasz és még se nyalóka, se ebéd, se egy üdítő.

[su_box title=”Reklám (x)” box_color=”#E3E3E3″ title_color=”#282828″ radius=”0″] [/su_box]

A Vasúttörténeti Park még mindig nagyon jó, a Temofeszt meg a szokásos

Az viszont biztos, hogy gyerekekkel a Park egy remek program. A rengeteg mozdony, a játszótér, a fenti kissé borsos árú programok megérik az árukat, ha ki tudod fizetni. Mi is mentünk a fordító korongon, felmásztunk a gőzmozdonyokra és a kiállított vagonokba. Mindegyik nagy sikert aratott. Idén az idő is szép volt, újra, a Parkban már délelőtt is sokan voltak, szerencsésebb volt az időjárás, mint tavaly, amikor majd megfagytam kint a három nap alatt.

Aztán szép lassan beóvakodtunk a Fűtőházba, hogy megnézzük a vasútmodell kiállítást. Az elmúlt években a Temofesztben imádtam a hangulatot, a kiállítók bajtársiasságát. Hát azt gondoltam, hogy ebből sokat kifelé azért nem lehet érezni, de meglepődtem, hogy mennyire nem. Ha csak szimpla látogatóként mész oda, akkor az embereket alig látod a vonatok mögött. Néhányan köszöntek, vagy viszonozták a köszönést, néhányan meg nem, amit nem értettem, de nem zokogok miatta. Persze ott voltak a Vasútmodell Centrumos ex-kollégák is, velük egy kissé félszeg pár mondat sikerült csak, mert ők is el voltak havazva meg én is Dáviddal bajmolódtam.

A lányokat kevésbé izgatták a vasútmodellek, Dávidnak tetszett inkább, de a nagy élményt inkább az RC autók jelentették nekik. A modell szakma vasút ágában dolgozóként a falkával együtt ugattam évekig az RC makettesekre, de most megkövetem őket és  szervezőket is, a látogatóknak bizony nagy élmény, főleg az olyan autó-bolond kisfiúknak, mint Dávid. Talán egy órát töltöttünk el a csarnokban, ami elég volt a gyerekeknek, minekünk meg főleg. Még kimentünk egy kicsit játszóterezni, aztán hazaindultunk, alaposan kifáradva.

Kíváncsi voltam, hogy mennyire más a Temofeszt, ha látogató vagy. Hát nagyon. Látogatóként egy gyerek-paradicsom, míg a másik oldalról nézve ennél sokkal több volt. Egyrészt munka, másrészt és ez volt a jobbik fele, egy csomó érdekes, kissé modell-geek ember hatalmas ünnepe. És akkor még nem is írtam a fotózásról. Az elmúlt években imádtam a Temofeszten fotózni. A munka miatt persze kellett rengeteg terepasztalt, mozdony modellt, meg ilyesmiket, de mellé mindig hagytam lehetőséget magamnak a saját szakállamra dolgozni és igyekeztem megörökíteni azt a különleges hangulatot, ami a kiállítók között volt. Idén viszont én egy kockát nem lőttem el a csarnokban, készítettem kint, az egyik mozdonyon pár fotót a három gyerekről. Zsófi fotózott még minket, amikor kerti vasutaztunk. Úgy tűnik, hogyha nem vagy vasútmodellező vagy nem dolgozol ebben a szakmában, akkor maguk a terepasztalok, a vonatok nem mondanak olyan sokat. Na meg idő se volt rá.

Érdekes élmény volt a Temofeszt, így a másik oldalról, de nem hinném, hogy magamtól újra kimennék a közeljövőben. Ha Cili vagy Dávid érdeklődik az ilyesmi iránt, akkor persze szívesen viszem őket, mert a Temofeszt, mint mindig: egy remek hétvégi program gyerekekkel.