2015. január 19. 22:04

Homeland 4. évad

Lesz ötödik évad és nagy reményekkel várom, mert a Homelandnek sikerült ami csak a legnagyobbaknak megy: a teljes megújulás.

Érdekes, hogy megszépít mindent az idő, én piszokul vártam a Homeland negyedik évadát, pedig az első háromról blog kritikámban nem is írtam olyan szépet. Lassú, kevés jó karakter, felesleges csapongások, kb. erre húztam fel az egyébként meglepően hosszú blogbejegyzésemet. Azt valahogy kihagytam, hogy milyen eszméletlenül izgalmas volt.

Viszont jogos volt az aggodalmam, hogy az első három évad lekerekített sztorija után még mi következhet.

Mindenesetre azt láttam az IMDB-n, hogy lesz negyedik évad, félek Carrie Mathison karaktere önmagában kevés lesz, Brody nélkül elképzelhetetlen ez a sorozat.

A hajtás után folytatom, nyomokban spoileresen szóval csak óvatosan!

Az első három évad után nehéz volt elképzelni, hogy fogják Brody nélkül folytatni. Nos, megoldották, és bár érezhető a próbálkozás, hogy új férfi főszereplőt állítsanak a helyére, de Rupert Friend bérgyilkosa, Quinn nem pótolja. Claire Danes egymaga viszi a sorozatot, és meglepően jól megbirkózik vele.

Carrie Matthison és Peter Quinn

Carrie Matthison és Peter Quinn

Ez a Homeland már nem az a Homeland, a negyedik évaddal újraépítették az egészet, ha nagyon merev akarnék lenni, akkor a Homeland a saját spinoffja lett. Talán azért is helytálló ez a megközelítés, mert rengeteg szereplő maradt meg, de a legtöbbjük új helyre lépdelt a szamárlétrán, sokan pedig nyomtalanul eltűntek. Megjelentek olyan érzelmi és kapcsolati szövedékek, amiknek nyoma sem volt az előző évadokban, a legszembetűnőbb a Carrie és Quinn közötti vonzalom.

A legelcseszettebb szál még mindig Carrie és Brody közös gyerekéé. A kölök már az anyja hasában is annyit időt töltött, ami egy elefántnak is a becsületére vált volna, de most, hogy megszületett – és van – semmit nem adott a sorozathoz. Az első epizódban gyakorlatilag lepasszolták, az utolsóban felkapják, kétszer meg jó volt arra, hogy a Skype is szponzorálja az évadot. Ennyi. Olyan rohadtul felesleges, nem értem minek erőltetik.

Több kritikát átnyálaztam és a legtöbben unták az évad elejét. Nekem végig izgalmas volt, de értem mit hiányoltak, a kezdeti epizódok építkezős jellegűek voltak. Aayan halála és Saul szökése után kezdett felpörögni  cselekmény. Én inkább úgy fogalmaznám meg, hogy egyre izgalmasabb, egyre feszesebb lett az évad. A történet mellett valószínűleg az újrakezdés is szerepet játszott ebben.

Lesz ötödik évad és nagy reményekkel várom, mert a Homelandnek sikerült ami csak a legnagyobbaknak megy: a teljes megújulás.